Ne găsiți la : Birou Cluj – Str.Eftimie Murgu nr.2A, Cluj-Napoca
  Contact : 0364 710 206

recoltare sange din cordon ombilical

3 motive pentru recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical

Din motive mai mult sau mai puţin eronate, adesea cordonul ombilical este considerat drept deşeu medical, sau drept un element fiziologic ce trebuie înlăturat şi aruncat. Totuşi, în detrimentul acestei perspective, vă prezentăm 3 motive care vor contura o perspectivă diametral opusă vis-a-vis de cordonul ombilical şi ceea ce acesta conţine:

  • Cu cât mai tânăr, cu atât mai bine. Dovezile medicale sugerează că valoarea sau calitatea celuleleor stem este direct proporţională atât cu vârsta donatorului cât şi cu anumite condiţii cronice ale sănătăţii acestuia. Astfel, o dată cu înaintarea în vârstă a donatorului, celulele stem înaintează şi ele, gradul de eficacitate a acestora putând chiar descreşte o dată cu îmbătrânirea donatorului. De subliniat este faptul că țesutul din cordul obilical este în primul rând o sursă excelentă de celule mezenchimale, cu mențiunea că realizarea transplantului de celule mezenchimale este în prezent într-o formă experimentală. Având în vedere că celulele stem din cordonul ombilical sunt colectate la naştere, celulele nu au fost afectate deloc de acest factor al înaintării în vârstă. Acest aspect contribuie la premisa că celulele stem din cordonul ombilicar sunt surse ideale pentru transplant.
  • Calitate & Cantitate. Cele mai multe studii clinice realizate cu celule stem necesită un număr considerabil de celule. Când vine vorba de ţesutul prelevat din cordonul ombilical, ei bine, s-a dovedit că acesta este o sursă excelentă de celule stem datorită abundenţei lor, uşurinţei de izolare precum şi capacităţii de diviziune celulară.
  • Predispoziţie scăzută de respingere – Întrucât celulele prelevate din cordonul ombilica sunt foarte tinere, acestea nu au apucat să dezvolte anumite anumite trăsături care să fie ulterior recunoscute şi atacate de către sistemul de imunitate al pacientului. În acest fel, probabilitatea ca aceste celule să fie respinse de către pacient, sunt cu atât mai mici cu cât în discuţie este inclus transplatul autolog, adică transplantarea propriilor celule.

Celulele stem recoltate din ţesutul cordonului ombilical pot fi considerate drept o alternativă flexibilă şi utilă, cu atât mai mult dacă ne raportăm la celulele stem din măduva osoasă sau alte surse adulte de celule stem. Recoltarea de celule stem din cordonul ombilical este un proces cu atât mai valoros cu cât recoltarea se efectuează în contextul unei naşteri premature (rezultate studiu recoltare de sânge ombilical la prematuri. În concluzie, aceste celule aduc cu sine un potenţial versatil uriaş în contextul medicinii regenerative.

Sursă:  https://www.hindawi.com/journals/bmri/2015/430847/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *