celule stem insuficienta cardiaca

Insuficiența cardiacă ar putea fi tratată prin transplantul cu celule stem recoltate la naștere

La nivel global o persoană moare din cauza insuficienței cardiace la fiecare 40 de secunde. În SUA, bolile cardiovasculare sunt principala cauză a decesului. Mai mult, organizațiile de profil au o prognoză sumbră: numărul de cazuri de insuficiență cardiacă va crește cu peste 40% până în 2030.

Insuficiența cardiacă presupune o slăbire a mușchiului inimii, ceea ce duce la imposibilitatea pompării adecvate a sângelui. Jumătate dintre persoanele diagnosticate cu această afecțiune au o speranță de viață de 5 ani de zile, iar rata de supraviețuire pentru următorii 10 ani de la diagnostic este de doar 30%.

Un trial clinic realizat de Dr. Jorge Bartolucci și Dr. Fernando Figueroa, ambii de la Universidad de los Andes (UANDES) din Santiago, Chile, redă speranță persoanelor care suferă de această afecțiune cardiovasculară. Concluziile au la bază examinarea unor pacienți care au primit o transfuzie de celule stem recoltate la naștere din cordonul ombilical, respectiv a unor pacienți care au primit un placebo.

Tratament eficient și sigur

În cadrul trialului clinic au fost înrolate 30 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani, suferind de insuficiență cardiacă stabilă. Pacienții au fost apoi împărțiți în două grupuri: unii urmau să primească un transplant cu celule stem recoltate la naștere din cordonul ombilical, iar ceilalți un placebo.

Grefele de celule stem folosite au fost obținute din sânge placentar recoltat la naștere de la mame care au născut prin cezariană.

Pentru evaluarea rezultatelor pacienții au fost supuși unui examen RMN pentru a observa schimbările cu precizie.

În cazul pacienților care au primit transfuzia cu celule stem rezultatele au fost cu adevărat încurajatoare: capacitatea inimii de a pompa sânge a crescut de 4 ori în decursul primelor 12 luni post-transplant, în comparație cu grupul de control. De asemenea, acești pacienți au prezentat un nivel seric de 55 de ori mai mare al unui produs responsabil de repararea celulelor și creșterea imunității, față de pacienții cărora li s-a administrat placebo.

Autorii trialului clinic au concluzionat că tratamentul este fezabil și sigur, observându-se o îmbunătățire semnificativă a funcției ventriculului stâng și a calității vieții de zi cu zi. De asemenea, este important de menționat faptul că nu a fost observat niciun efect advers sau reacții imune inflamatorii.

Dacă rezultatele trialului clinic de mai sus vor fi confirmate și în cadrul unui studiu de amploare, sunt șanse ca pacienții suferinzi de insuficiență cardiacă să aibă o opțiune de tratament mai puțin invazivă.

Sursa: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319552.php

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *