Recoltare Celule Stem - Cord Blood Center

cbc-ii-109_400

Ce este recoltarea de celule stem din sangele placentar?

Recoltarea de celule stem este o procedura extrem de simpla, care se efectueaza o singura data, la nasterea copilului. Procedura dureaza intre 30 de secunde si maxim 3 minute, fara sa implice durere sau riscuri.
Recoltarea de celule stem se realizeaza astazi prin metode standardizate si se poate efectua indiferent de particularitatile nasterii:

  • nastere pe cale vaginala
  • prin operatie cezariana
  • sarcina gemelara/multipla
  • nastere prematura
  • sarcina suprapurtata
  • nastere in apa

Totul a decurs normal, nasterea a fost usoara, prelevarea celulelor facandu-se in timp ce eu imi imbratisam si sarutam bebelusul.Atat! Binenteles ca la a doua si la a treia nastere nici nu ne-am mai stresat sa cautam alte banci de celule stem. Aveam deja numarul de telefon al Cord Blood Center si l-am apelat. Restul a venit de la sine.... Nu imi ramane decat sa va multumesc ca existati!

Diana Florescu, Bucuresti

Anestezia epidurala sau administrarea de medicamente prenatal sau in cursul nasterii, pentru diverse complicatii ale sarcinii (preeclampsia, eclampsie, diabet zaharat) nu constituie contraindicatii ale recoltarii.

Contraindicatii absolute ale recoltarii: infectia materna cu HIV, HTLV,  sifilis activ si infectie activa cu HVB si HCV (virus hepatitic B si C) si CMV (cytomegalovirus).

Contraindicatii relative: starea de purtator sau infectie inactiva cu HVB, HCV, rubeola si toxoplasmoza contactate in cursul sarcinii.
In cazul aparitiei unor complicatii obstetricale in cursul nasterii, medicul obstetrician este cel care decide daca este oportuna recoltarea de sange placentar sau nu, siguranta mamei si a nou nascutului fiind cea mai importanta.

Ce este recoltarea de tesut de cordon ombilical?

Cordonul ombilical prin componentele sale: gelatina Wharton (tesutul de protectie dintre vasele de sange din cordonul ombilical), vasele de sange si tesutul din jurul acestora, reprezinta o sursa importanta de celule stem mezenchimale, celule capabile sa dea nastere altor categorii de celule : ex. celule cartilaginoase, osoase, muscular, interstitial, grasoase, tegumentare, nervoase, etc.
Cordonul ombilical reprezinta atat sursa celor mai tinere celule stem mezenchimale, cat si una dintre cele mai bogate surse de celule stem mezenchimale, comparativ cu maduva osoasa, tesutul adipos sau structurile dentare. Odata prezervate sub forma criogenata, celule stem mezenchimale din cordonul ombilical isi pastreaza toate calitatile initiale, fara a se maturiza odata cu trecerea timpului si fara a fi afectate de factori de mediu, boli sau unele tratamente.

Ce presupune recoltarea de placenta?
Recoltarea de placenta se realizeaza dupa finalizarea recoltarii de sange ombilical, placentar si tesut de cordon ombilical.
Recoltarea  placentei presupune o procedura elaborata,  realizata in conditii de asepsie riguroase.
Pregatirea pentru transport a placentei presupune tripla ambalare primul ambalaj fiind o punga speciala pentru grefoane care asigura conditiile optime mentinerii parametrilor calitativi ai placentei.

Cine efectueaza recoltarea de celule stem?

Recoltarea sangelui placentar si a tesutului de cordon ombilical este efectuata de catre medicul obstetrician sau echipa care asista nasterea.

Cum se efectueaza recoltarea de celule stem din sangele placentar?

  • Momentul propriu zis in care are loc prelevarea sangelui placentar este cuprins intre   sectionarea cordonului ombilical si  eliminarea placentei din uter.

Dupa  nastere si incetarea batailor cordonului ombilical, medicul sectioneaza cordonul  ombilical si desprinde nou-nascutul  de acesta. Nou nascutul va  fi   preluat de moasa care-i va acorda primele  ingrijiri necesare, iar medicul poate efectua recoltarea.

  • In prealabil, este necesara pregatirea cordonului ombilical pentru recoltare, prin spalare cu ser fiziologic si pulverizarea din abundenta a unei substante dezinfectante .

Acesta este o etapa esentiala pentru a se reduce la minim posibilitatea contaminarii sangelui placentar cu diverse microorganisme existente in mod normal in flora vaginala sau, patologic, in lichidul amniotic. Astfel, incidenta contaminarii se reduce la 2-3 % din cazuri.

  • Dupa punctionarea venei spirale ombilicale, se recolteaza sangele care a ramas la nivelul cordonului ombilical si la nivelul placentei.

Cantitatea de sange prelevata poate varia in limite largi (intre 20 si 200 ml) si, de asemenea, concentratia de celule stem pe acelasi volum de sange poate fi diferita. Astfel parametrii recoltarii pot fi considerati ca fiind individuali. In general, unitatea de sange placentar recoltata este suficienta pentru efectuarea unui singur transplant de celule stem. In momentul de fata se afla in stadiu experimental tehnici de multiplicare care sa permita cresterea ofertei de celule stem, pentru optimizarea rezultatului transplantului.

In cazul unei sarcini gemelare este important de precizat daca sarcina este univitelina (cu o singura placenta ) sau bivitelina (cu 2 placente). In primul caz este necesara o singura trusa de prelevare. Aceasta, spre deosebire de a doua situatie, in care sunt necesare doua truse de prelevare, recoltarea efectuandu-se de la nivelul fiecarui cordon ombilical si respectiv, a fiecarei placente.

In general, grefa de sange placentar contine un numar suficient de celule  nucleate corespunzator unui transplant , cu rezultate bune in cazul copiilor cu bolilor de sange maligne, dar si non maligne sau congenitale. Studiile efectuate in ultimii ani si noile posibilitati de utilizare ale  grefelor de sange placentar (asocierea grefelor de celule stem; administrarea intraosoasa; aplicarea tehnicilor experimentale de multiplicare celulare etc) au extins  potentialul de utilizare a acestora la adolescenti si adulti. Noile perspective de utilizare in domeniul medicinei regenerative, constituie alte posibilitati de utilizare a grefelor  de sange placentar.

Urmariti aici opinia unor mamici care au optat pentru aceasta procedura medicala