Viitoare mămică? 10 lucruri pe care trebuie să le știi

În timp ce unele femei însărcinate se bucură din plin de sarcină, altele suferă de greață, membre umflate, schimbări de dispoziție și stare accentuată de stres. Sarcina ar trebui să fie o perioadă magică și frumoasă, dar uneori se dovedește a fi dificilă și însoțită de o serie de întrebări și incertitudini.

În rândurile ce urmează vom găsi răspunsurile la 10 dintre cele mai frecvente și importante întrebări pe care le poate avea o viitoare mămică.

1. Când trebuie să merg la medic și ce analize trebuie să fac?

Vizita la medic trebuie să aibă loc de îndată ce un test indică o sarcină. Veți fi luată în evidență și puteți primi consiliere și sfaturi. Apoi, începând cu a 11-a săptămână de sarcină vor trebui efectuate primele ecografii și analize de sânge. Veți începe să mergeți regulat la medicul care urmărește sarcina, o dată la 4 săptămâni, sau mai des, în funcție de sfatul său și particularități. Asistenta vă va măsura tensiunea și vă va înregistra greutatea. Medicul va verifica istoricul și vă va întreba dacă aveți complicații de sănătate.

Alte examinări și analize în timpul sarcinii:

  • screening prenatal (dublu test),
  • Ecografii,
  • Triplu test,
  • TORCH,
  • Anticorpi anti-RH,
  • Examinarea cu ultrasunete a fluxului sanguin prin placenta și vasele ombilicale,
  • Diagnosticarea streptococului (în 36-38 m.p.).

2. Poate fi prezent tăticul în timpul examinării cu ultrasunete?

Răspunsul la această întrebare va fi dat de către ginecologul dumneavoastră.  Situația epidemiologică în contextul pandemiei COVID19 ar putea impune anumite restricții, deci cel mai bine vă consultați cu medicul dumneavoastră.

Cu toate acestea, de obicei, medicii nu au o problemă cu prezența viitorului tată. Așa că invită-l să te însoțească. Chiar și cel mai puternic tip se topește când vede inima copilului bătând.

3. Cum ar trebui să gestionez starea de greață?

Grețurile de dimineață din timpul sarcinii sunt neplăcute, dar, potrivit experților, înseamnă că sarcina se dezvoltă așa cum ar trebui. Deoarece fiecare dintre noi este diferit, nu este ușor să găsești o rețetă minune care să le poată atenua. Dar iată câteva dintre trucurile care au ajutat alte femei:

  • Aveți întotdeauna la îndemână stixuri sărate,
  • Pregătește un biscuit pe noptieră. Dimineața, mănâncă puțin înainte de a te ridica din pat,
  • Mănâncă porții mici mai des,
  • Încercați ceai de ghimbir (cu moderație) sau limonadă (numai dacă greața de dimineață persistă),
  • Sugeți bomboane,
  • Dacă nimic nu vă ajută, luați-vă câteva zile de concediu și relaxați-vă. La urma urmei, când merită corpul tău mai multă odihnă dacă nu acum, când o persoană mică crește în interior?
  • Dacă greața este foarte severă și persistă, consultați ginecologul.

4. Cum scap de arsurile la stomac?

Multe viitoare mame suferă, de asemenea, de arsuri la stomac. Dacă sunteți una dintre ele, evitați citricele, cafeaua, ciocolata, roșiile, ceapa, usturoiul, precum și alimentele grase și prăjite care împovărează tractul digestiv.

Planificați și serviți cina cu cel puțin trei ore înainte de culcare și rămâneți activă cel puțin o oră după masă (în loc să vă întindeți). Pentru a reduce arsurile încercați nuci de caju, morcovi răzuiți sau rondele de orez expandat.

5. Ce nu trebuie să uit înainte de a naște?

Nu știați când să începeți să cumpărați și articole pentru bebeluși? În timpul sarcinii! Este pasiunea multor viitoare mame. Cu toate acestea, nu trebuie să uitați:

  • informați angajatorul în scris despre sarcină. Acest lucru vă va proteja de concediere și vă va oferi câteva beneficii asigurate de lege,
  • înscrieți-vă și participați la un curs de puericultură. Luați-l și pe tătic – Certificatul de Puericultură îi oferă 10 zile de concediu în plus, la nașterea bebelușului,
  • solicitați stabilirea paternității printr-o declarație de consimțământ legalizată la notar (dacă nu sunteți căsătorit),
  • alegeți un medic pediatru și conveniți asupra îngrijirii bebelușului înainte de a naște,
  • vizitați maternitățile în care vă gândiți să nașteți și aflați dacă acestea vă pot îndeplini posibilele cerințe (recoltare celule stem, selecția obstetriciană, planul de naștere, prezența unui tată la naștere, aplicarea anesteziei epidurale).

6. Când pot intra în concediu de maternitate și cât voi primi?

Dacă sarcina dvs. merge bine, medicul dumneavoastră vă va da concediu de maternitate cu 6 săptămâni înainte de data preconizată a nașterii. Dacă sarcina dumneavoastră este una cu risc, probabil veți intra în concediu de maternitate cu 2 săptămâni mai devreme (8 săptămâni înainte de a naște).

Concediul de maternitate are în total 126 de zile calendaristice.

Aveți dreptul la concediu de creștere a copilului (împreună cu o indemnizație) pentru o perioadă de doi ani dacă în ultimele 24 de luni înainte de nașterea copilului au realizat timp de 12 luni consecutiv venituri supuse impozitului pe venit

Cuantumul indemnizației de creștere a copilului depinde de baza dvs. de salarizare și reprezintă 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului.

7. Recoltare de celule stem?

Recoltarea sângelui din cordonul ombilical este lipsită de riscuri și complet nedureroasă, poate fi efectuată doar imediat după naștere și este posibilă și dacă se optează pentru clamparea întârziată a cordonului ombilical.

Discută cu tăticul înainte de naștere și gândiți-vă ce veți face cu placenta. Întreg țesutul placentar este o sursă bogată de diferite tipuri de celule stem cu potențial terapeutic imens. Astăzi părinții pot alege să păstreze atât sângele și țesutul de cordon ombilical, cât și sângele și țesutul placentar, care conțin un spectru diferit de celule decât sângele cordonului ombilical.

În lipsa recoltării, atât cordonul ombilical, cât și placenta sunt considerate deșeuri biologice, fiind aruncate.

Deci, de ce să vă gândiți la recoltarea și stocarea sângelui din cordonul ombilical?

Sângele din cordonul ombilical conține celule stem hematopoietice care sunt utilizate pentru tratarea anumitor boli hematologice și oncologice, cum ar fi leucemiile, limfoamele, tulburările imune sau metabolice.

Pe lângă celulele stem hematopoietice, sângele din cordonul ombilical conține și alte substanțe biologic active, celule stem mezenchimale, exosomi și alte componente ale căror potențial terapeutic nu este cusnoscut în prezent cu precizie și face obiectul unor cercetări medicale intensive.

Ofertă limitată: Recoltare celule stem cu 20 de ani stocare inclusă, cu plata în rate egale

Cercetările privind utilizarea sângelui din cordonul ombilical în tratamentul multor boli, cum ar fi paralizia cerebrală, autismul, leziunile traumatice ale creierului și ale coloanei vertebrale și altele, avansează, de asemenea, în întreaga lume.

8. Pentru ce este un plan bun de naștere?

Vrei ca nașterea să se desfășoare conform dorințelor tale? Pregătește un plan de naștere. Este o listă a dorințelor și așteptărilor dvs. în ceea ce privește nașterea, îngrijirea de șase săptămâni și îngrijirea bebelușului pe care le transmiteți personalului care alăptează la începutul nașterii. Ar trebui să fie concis, clar și scris în puncte.

Planul de naştere poate fi respectat doar în cazul sarcinilor fără risc, duse la termen, şi cu acordul medicului obsterician sau al moaşei. Discutați din timp aceste aspecte împreună cu medicul dumneavoastră, mai ales în contextul epidemiologic din prezent.

9. Când ar trebui să merg la spital sau să-mi sun medicul?

Sunt câteva situații foarte importante în care este indicat să luați legătura cu medicul dumneavoastră sau să mergeți de urgență la spital.

În primul trimestru dacă observi sângerări sau dureri este indicat să discutați cu medicul dumneavoastră.

Al doilea trimestru este recomandat același lucru dacă suferi de dureri (contracții uterine dureroase), pierderi de lichid amniotic, febra sau alte probleme serioase.

În al treilea trimestru este indicat să discuți cu medicul tău sau să mergi la spital dacă suferi de dureri asemănătoare celor menstruale, sângerări, febră, cefalee, dacă nu mai simți copilul sau dacă simți că ceva este în neregula.

Când vine momentul nașterii, nu uita să iei cu tine la spital:

  • Geanta pentru maternitate (bagajul gravidei),
  • Buletinul,
  • Adeverinta de salariat,
  • Cardul de sănătate,
  • Carnetul gravidei, daca ai avut unul in perioada prenatala,
  • Dosarul cu investigatiile, analizele si ecografiile din timpul consulturilor prenatale,
  • Kit-ul de recoltare celule stem (se înmânează personalului medical),

Este important să te informezi din timp de măsurile de siguranță luate în contextul pandemiei COVID19.

Ginecologul te va examina la recepție și va decide dacă bebelușul este gata să se nască sau trebuie să mai aștepți.

10. Scoică auto pentru bebeluș?

Nașterea a decurs cu bine, atât dumneavoastră, cât și bebelușul sunteți sănătoși! A sosit momentul pentru externare, a sosit momentul să mergeți acasă.

Deși instinctul vă spune să țineți constant bebelușul în brațe, recomandarea este ca la externare bebelușul să fie asigurat într-o scoică auto. Pe lângă faptul că scoica îi oferă poziția corectă și comodă în timpul transportului, bebelușul va fi protejat în cazul unui accident.

Sunt scoici auto speciale pentru această perioadă: 0-6 luni. Căutați să întrunească certificările europene de siguranță.

Sarcina este o perioadă magică

Informați-vă din timp pentru a vă putea relaxa și bucura de cele nouă luni de sarcină. Trăim într-o perioadă în care accesul la informație este extrem de facil (verificați întotdeauna informațiile din mai multe surse sau discutați-le și cu medicul dumneavoastră).

Discutați cu medicul dumneavoastră în mod deschis, nu vă fie teamă să puneți întrebări.

Ai trecut deja printr-o sarcină? Te invităm să împărtășești sfaturile tale pentru viitoare mămici în secțiunea de comentarii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *