celule stem prelevate la nastere

Perspectivă asupra colaborării dintre specialistul în transplant şi medicul obstetrician în contextul salvării de vieţi cu celulele stem prelevate la naştere

Un studiu recent aduce în atenţia publicului şi a specialiştilor din aria recoltării şi stocării de celule stem necesitatea colaborării dintre medicul specialist în transplant şi specialiştii care oferă îngrijire şi monitorizare antenatală, care totodată au şi rolul de a recolta sângele şi ţesutul ombilical şi placentar la naştere. Iniţiatoarea studiului este de părere că, cheia salvării mai multor vieţi cu ajutorul celulelor stem recoltate din cordonul ombilical în prezent şi în viitor constă în buna colaborare dintre cele două categorii  medicale.

Aşa se face că, specialiştii din domeniul medical îşi încep educaţia pe băncile facultăţii, continuă cu participarea la conferinţe medicale relevante specialităţii studiate, iar între timp îşi încep cariera ca şi medic rezident. Când vine vorba de studiul şi cunoştinţele aprofundate vis-a-vis de sângele şi ţesutul din cordonul ombilical în contextul specialităţii de obstetrică şi ginecologie, aceste capitole sunt adesea prea puţin cercetate.

Pe de altă parte, nenumărate cupluri de viitori părinţi, prin intermediul unui chestionar, sunt de părere că medicul obstetrician ales să monitorizeze sarcina reprezintă o persoană căreia îi oferă un grad ridicat de încredere. În ceea ce priveşte perspectiva obstericienilor, deseori aceştia şi-au manifestat dorinţa de obţine mai multe informaţii şi implicit de a beneficia de o educaţie mai temeinică în sfera sângelui şi ţesutului prelevat la naştere.

În contextul comunităţii globale de banking de celule stem recoltate la naştere,  scopul comun este acela de a spori buna calitate precum şi diversitatea colecţiilor de sânge ombilical disponibile şi eligibile pentru transplant. Specialiştii din sfera bankingului de celule stem recoltate la naştere sunt conştienţi că, în primul rând educaţia, iar mai apoi calitatea serviciilor determină gradul de interes pentru acest domeniu. Aceştia consideră că este imperios necesară diminuarea „distanţei” dintre specialistul în transplant şi medicul specialist care prelevă sângele şi ţesutul din cordonul ombilical la naştere, respectiv experţii în îngrijire şi îndrumare din perioada antenatală.

În concluzie, capacitatea de a oferi soluţii medicale complete şi eficiente este influenţată de existenţa unui lian de legătură între cele două specialităţi medicale enumerate mai sus.

Sursa:

https://parentsguidecordblood.org/en/news/educating-antenatal-care-givers-about-cord-blood-bridging-gap

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *