Aplicatii clinice ale celulelor stem mezenchimale

Celulele stem mezenchimale (CSM) izolate din diferite tesuturi precum cordonul ombilical, placenta sau tesutul adipos ofera tot mai multe sperante in domeniul medicinei regenerative. Inca de la primul studiu clinic care a avut loc in urma cu aproximativ doua decade, au fost initiate sute de studii clinice pentru a evalua eficacitatea si aplicabilitatea terapiilor cu CSM pentru o arie larga de boli si afectiuni.

Aceste afectiuni includ boli osoase si cartilaginoase, boli cardiovasculare, boli grefa-contra-gazda acute (care pot prezenta complicatii serioase dupa transplantul cu celule stem hematopoietice), ciroza, diabet etc.

Efectele terapeutice ale CSM sunt strans legate de proprietatile lor biologice unice.

In prezent, aceste patru proprietati sunt considerate cele mai importante: abilitatea de a ajunge la locul leziunii dupa injectarea in sange, abilitatea de a se diferentia in celule ale tesuturilor conectoare (osoase, cartilaginoase etc.), abilitatea de a secreta molecule bioactive care ajuta la repararea tesuturilor si proprietati imune unice.

Aplicatiile clinice ale CSM sunt in continua dezvoltare si crestere, fiind nevoie de mai multe studii clinice pentru stabilirea conditiilor optime terapeutice.

Sursa:   http://www.jhoonline.org/content/5/1/19/abstract

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *