Ce este sângele ombilical?

Pupočníková krv

Sângele ombilical reprezintă o valoroasă sursă de celule stem tinere, nașterea fiind momentul unic în care acesta poate fi recoltat.

În viața intrauterină sângele circulant de la nivelul vaselor ombilicale și a placentei reprezintă „vehiculul” prin care se asigură aportul de oxigen și de substanțe nutritive fundamentale creșterii și dezvoltării fătului și preluarea substanțelor nefolositoare („deșeurile”) rezultate în urma metabolismului tisular al fătului.

Imediat după nașterea copilului și secționarea cordonului ombilical, în vasele de sânge din cordonul ombilical și în placentă rămâne restantă o cantitate de sânge. În cazul în care nu se recoltează, sângele împreună cu cordonul ombilical și placenta se distrug, prin incinerare.

Însă, prin recoltare și ulterior prin procesare, acest sânge poate fi pregătit și stocat ca o valoroasă grefă de celule stem tinere, cu disponibilitate imediată pentru transplant.

Celulele stem din sângele ombilical comparativ cu alte surse de celule stem adulte, prezintă caracteristici speciale: sunt celule stem “tinere”, cu o capacitate mai mare de multiplicare și de diferențiere celulară, pe durata stocării fără a fi afectate de factorii de mediu (ex. Radiații , infecții, medicamente medulotoxice), de trecerea timpului, de boli sau de contaminare cu celule tumorale.

Celulele stem se folosesc în practica medicală curentă de peste 60 ani, la sfârșitul anului 2012 fiind atinsă cifra de 1 milion de transplanturi de celule stem (măduva osoasă, sângele periferic și sângele ombilical) efectuate pe plan mondial.

Analizând în evoluție domeniul utilizării terapeutice a celulelor stem se constată o creștere continuă a numărului anual de transplanturi efectuate pentru indicații terapeutice standard și o extindere a perspectivelor de utilizare terapeutică în domeniul nou al medicinei regenerative.

Recoltarea sângelui ombilical este asigurată în cadrul tuturor pachetelor CBC.

Ești interesată să afli mai multe detalii? Contactează-ne la numărul de telefon 0364 710 206 în zilele lucrătoare între orele: 9.00-17.30. Înregistrează-te online aici.