Celulele stem din tesutul cordonal sunt recomandate in terapia infarctului miocardic acut

Bolile cardiovasculare reprezinta cauza numarul 1 de deces la nivel mondial si se estimeaza ca vor ramane cauza principala de deces si in viitor. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, numarul deceselor cauzate de boli cardiovasculare va atinge un numar alarmant – de 23.3 milioane pana in 2030.

Cu toate ca tratamentele curente sunt capabile sa limiteze efectele daunatoare asupra inimii si sa stabilizeze starea acesteia, niciun tratament actual nu este capabil sa readuca functiile inimii la starea dinaintea atacului de cord. Cheia unor noi abordari terapeutice menite sa imbunatateasca viata pacientilor cu aceste boli consta in celulele stem adulte – care pot preveni sau reduce efectele cardiace daunatoare cauzate de atacul de cord. Un studiu recent publicat de Armand Keating si colaboratorii sai in jurnalul medical “Cell Transplantation” a dezvaluit imbunatatiri semnificative ale functiilor cardiace la 14 zile dupa infarctul miocardic in cazul unui grup de soareci tratati cu celule stem, fata de un alt grup de soareci care nu au primit tratament cu celule stem.

Mai mult, infuzia coronariana cu celule stem din tesutul de cordon ombilical a demonstrat o eficienta si mai mare in refacerea tesutului miocardic comparativ cu celulele stem din maduva osoasa. Asadar, concluzia autorilor este aceea ca celulele stem din cordon „pot fi de preferat fata de cele din maduva osoasa in terapia celulara a infarctului miocardic acut”.

Pe baza acestor rezultate incurajatoare, dr. Armand Keating a declarat „Speram ca aceasta cercetare sa micsoreze numarul de persoane care sufera de complicatii in urma atacului de cord deoarece functiile inimii dupa un atac de cord pot fi imbunatatite”.

Mai multe detalii privind aceasta cercetare pe: http://scicasts.com/bio/2040-stem-cells/5047-umbilical-cord-cells-perform-better-than-bone-marrow-cells-in-repairing-damaged-hearts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *