Celulele stem recoltate din cordonul ombilical utilizate pentru obtinerea de tesut tegumentar

O descoperire stiintifica importanta, realizata de catre specialistii Universitatii din Granada va face posibila utilizarea tesutului tegumentar artificial in cazul persoanelor care au suferit arsuri – imediat dupa producerea accidentului.

Una dintre problemele majore cu care se confrunta aceste persoane este timpul indelungat (cateva saptamani) pe care il necesita  procesul de refacere a tesutului sanatos care urmeaza sa fie transplantat in zonele afectate de arsuri.

Cercetatorii spanioli din cadrul departamentului de histologie a Universitatii din Granada au reusit, in premiera, sa dezvolte tesut artificial cu ajutorul celulelor stem recoltate din tesutul ombilical. Studiul lor, publicat in jurnalul “Medicina translationala a celulelor stem” indica potentialul celulelor stem mezenchimale de a se transforma in mucoasa bucala sau tesut epitelial.

Studii anterioare apartinand aceleiasi echipe de cercetatori, recunoscute public in urma cu cateva luni la Congresul mondial al ingineriei tisulare desfasurat la Seul au relevant, de asemenea, posibilitatea ca celulele stem existente in gelatina Wharton sa se transforme in celule epiteliale.

Aceste descoperiri curente reprezinta o confirmare a studiilor desfasurate pana in prezent si a aplicatiilor lor in cazul a doua structuri regenerative: piele si mucoasa bucala, tot mai utilizate in zone afectate de arsuri.

Utilizare imediata

Asa cum spuneam, una dintre problemele majore cu care se confrunta persoanele care sufera arsuri este timpul necesar pana la efectuarea transplantului cu grefe de piele.

Crearea acestui nou tip de tesut utilizand celule stem care poate fi stocat in banci speciale inseamna disponibilitate imediata in vederea utilizarii pe zonele afectate si un timp de replicare a tesutului tegumentar artificial scurtat cu cateva saptamani, explica  Antonio Campos, profesor de histoligie la Universitatea Granada, unul dintre autorii studiului.

“Celulele stem perinatale de tipul celor aflate in Gelatina Wharton sunt candidatele ideale pentru ingineria tisulara, datorita capacitatilor lor speciale de multiplicare si diferentiere “ mai explica studiul.

Mai multe informatii: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/11/131122084407.htm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *