Celulele stem recoltate la naștere, din ce în ce mai intens utilizate

Ȋn România, aproximativ 80% dintre viitorii părinți consideră că sănătatea copilului este cel mai important aspect pentru viitorul acestuia. Totodată, România este printre puținele țări din Europa în care viitorii părinți au acces la cele mai complexe opțiuni de recoltare la naștere.

Specialiștii în domeniu au lansat previziuni conform cărora până în 2030 vor fi aprobate încă 30-50 de noi terapii celulare pentru tratarea unor afecțiuni precum diabet, Parkinson, Alzheimer utilizând celule stem recoltate la naștere, dar iată care sunt utilizările din prezent.

Creștere clară

Ultimii trei ani au fost marcați de o creștere clară în ceea ce privește utilizarea celulelor stem recoltate la naștere din cordonul ombilical. Atât bebeluși, cât și copii mici sau adulți au avut nevoie, la indicația medicului curant, de administrarea acestor celule, fie în scop terapeutic – tratarea unor afecțiuni grave, fie în scop regenerativ – tratarea tulburărilor din spectrul autist sau sechelelor rămase în urma unui accident vascular cerebral.

Astfel, până la final de 2021, Cord Blood Center Group eliberase în total 187 de unități de sânge ombilical utilizate în unele dintre cele mai prestigioase centre medicale din lume, majoritatea administrărilor având loc chiar în Europa.

Mai mult decât atât, în ultimii trei ani, 2019, 2020 și 2021, au fost eliberate, în total, cu aproximativ 140% mai multe unități decât în perioada 1999-2018.

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți?

Povestea Sofiei din Ucraina

Într-o zi de februarie, Sofia a căzut într-un lac înghețat și a fost în stop cardio-respirator timp de aproximativ 30 de minute. A fost dusă la spital, pusă pe aparate și i-a fost indusă coma. Mai mult, fetița prezenta convulsii care nu puteau fi tratate.

Diagnosticul medicilor a fost leziune hipoxico-ischemică a sistemului nervos central.

Micuța a petrecut 3 luni conectată la aparate, fără ca starea sa să se îmbunătățească. În acest timp, mama Sofiei a dat naștere unei alte fetițe, Maria, și a luat decizia de a recolta sânge ombilical la naștere, în speranța că celulele stem ar putea fi de ajutor.

Citește întreaga poveste

Micuța Letti, salvată de decizia părinților la naștere

copil tratament celule stem

În martie 2017, medicii au descoperit faptul că Letti avea un rinichi mărit cu o tumoră malignă. Doctorii au contactat imediat departamentul de oncologie al spitalului din Miskolc (Ungaria), unde diagnosticarea preliminară a indicat către o tumoră Wilms’.

Din moment ce părinții lui Letti au decis să recolteze și să stocheze propriul sânge de cordon ombilical la naștere, medicul a decis să folosească această formă de transplant pentru a restabili hematopoieza. După chimioterapie, a fost necesar să o plaseze pe Letti într-o cameră sterilă specială pentru a evita orice posibile complicații de sănătate datorate sistemului imunitar slăbit. Chiar și vizitele părinților au necesitat măsuri stricte pentru a împiedica orice fel de microb sau bacterie să intre în contact cu micuța. Letti a rămas în acest mediu steril timp de aproximativ o lună și tratamentul a fost completat prin transplantarea propriului sânge de cordon ombilical, pe care părinții au ales să-l recolteze la naștere.

Citește întreaga poveste

Sofia, hemoragie cerebrală la doar 7 anișori

„Printre pacienții pe care i-am tratat până acum se află și mica Sofia, care la vârsta de 7 ani a suferit o hemoragie cerebrală. De fapt, ea suferea de o malformație a creierului care a adus-o la ATI. După 2 luni de comă s-a trezit, iar părinților li s-a spus că partea dreaptă a corpului său nu va mai funcționa – o situație dezastruoasă.

După un an de la acest incident a venit la noi și am tratat-o cu o simplă transfuzie de celule stem din cordonul ombilicat. Un simplu tratament, care a durat circa 3-4 ore, niciun efect advers, o procedură foarte sigură.

După 3 luni tatăl ne-a sunat din SUA și ne-a arătat un filmuleț cu Sofia care putea să meargă fără sprijin, fără ajutor, mai mult de 1,5 km, putea să vorbească, iar acum putea să deschidă robinetul, să aprindă lumina, lucruri pe care anterior nu le putea face”, a povestit Prof. Dr. Nils Thoennissen, hematolog, specialist recunoscut la nivel internațional în cancer, boli degenerative și medicină regenerativă.

Copii tratați în București

Unitățile de sânge ombilical recoltat la naștere și stocat în condiții de criogenie în una dintre cele două locații ale Cord Blood Center din România, au fost eliberate în cazul a opt copii înrolați în primul studiu clinic pentru tratarea tulburărilor din spectru autist, în București.

Studiul se află în desfășurare în continuare, iar unii dintre copii au avut îmbunătățiri sesizabile, conform investigatorilor.

În toate cele opt cazuri menționate anterior a fost vorba de administrare autologă – propriile celule stem recoltate la naștere.

Atac cerebral la 27 de ani

Unul dintre cei mai renumiți specialiști internaționali în cancer, boli cronice degenerative și medicină regenerativă, Dr. Nils Thoennissen, a povestit la conferința organizată de Cord Blood Center în aprilie, despre recuperarea miraculoasă a unei paciente.

“Kristie, o tânără în vârstă de doar 27 de ani a suferit într-o zi un atac cerebral ischemic, brusc, din nimic. În urma acestuia, a ajuns să stea la ATI timp de 8 luni, în comă. Ulterior și-a revenit, dar consecințele au fost devastatoare: paralizie completă pe partea stângă, nu își putea folosi brațele, nu putea merge și orbise complet. După un an a început, alături de noi, transplantul cu celule stem, intravenos. Procedura a durat aproximativ 5 ore și nu au existat efecte secundare. Progresele înregistrate au fost extraordinare: la doar un an după tratament, ridică greutăți, poate merge singură un kilometru jumătate și vede culori și mișcări. Este un miracol pe care îl vedem deseori la pacienții noștri”, a povestit Dr. Nils Thoennissen.

Investiție de viitor, a cărei valoare crește

Studiile continuă, progrese și noi descoperiri se fac în fiecare an, fapt care atestă că stocarea celulelor stem la naștere este o investiție de viitor, a cărei valoare crește constant, pe măsură ce noi posibilități de tratament sunt identificate.

Pe platforma clinicaltrials.gov sunt în prezent (august 2022) peste 1.500 de studii clinice aflate în diferite stadii prin care se studiază potențialul terapeutic al sângelui ombilical recoltat la naștere pentru zeci de afecțiuni grave – atât în cazul copiilor, cât și pentru adulți.

Pe platforma pubmed.nlm.nlm.nih.gov sunt 5.400 de studii care explorează potențialul terapeutic al celulelor stem din sângele de cordon ombilical recoltat la naștere.

Placenta, noua vedetă

,,Placenta recoltată la naștere reprezintă o adevărată mină de aur în ceea ce privește terapiile celulare. Una dintre cele mai importante caracteristici ale celulelor din acest țesut perinatal este aceea că nu prezintă anumiți markeri imunologici, fiind acceptate cu mult mai mare ușurință și de către un alt membru al familiei. Astfel, celulele din placentă au efect imunoregulator – un atu esențial în lupta împotriva bolilor degenerative. Mai mult, prezintă și proprietăți antiinflamatoare, care joacă un rol cheie în tratament. Noi spunem că placenta e o mină de aur și datorită numărului semnificativ mai mare de celule stem pe care îl deține, comparativ cu orice altă sursă”, a declarat într-un interviu pentru România Liberă, prof. Dr. Wolfram Dempke, expert renumit la nivel internațional în comunitatea medicală pentru cariera sa excepțională în domeniul celulelor stem din placentă, hematologiei și oncologiei..

Pachetul Red Diamond este cel mai complex pachet de recoltare celule stem din România, iar în primele 7 luni ale anului 2022 sute de viitori părinți din țară au ales recoltarea placentei, alături de sângele și țesutul de cordon ombilical la naștere.

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți?

2 Comments
  1. Răspunde
    Carmen Voicu

    Bună ziua Numele meu este Carmen Voicu, am un băiat în vârstă de 12 ani acum,care are probleme maro de sănătate, a suferit un accident rutier la vârsta de 6 luni în București,a rămas cu multe sechele nu vede, nu merge singur are crize de epilepsie practic depinde de mine,Noi avem grefa la dumneavoastră Coord Blood Center, Mar ajuta orice informație pentru Robert Ionuț Voicu!Cu Stima și respect Carmen Voicu!

    • Răspunde
      Adrian Bot

      Buna ziua! Voi transmite colegilor din departamentul medical si-i voi ruga sa ia legatura cu dumneavoastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *