Cordonul ombilical – o sursa ce abunda in celule stem

Tot mai multi oameni aleg sa recolteze sange din cordonului ombilical precum si tesut din cordonul ombilical datorita continutului lor de celule stem, un material de mare importanta in medicina regenerativa. Celulele stem, care in viitor vor putea constitui optiuni terapeutice pentru boli ale muschilor si oaselor, pot fi recoltate foarte usor din tesutul cordonului ombilical, la fel cum celulele stem din sangele cordonului ombilical pot trata anumite boli de sange.

Dr. Bridget M. Deasy de la Departamentul de Chirurgie  Ortopedica din cadrul Universitatii Pittsburgh School afirma ca numarul celulelor din tesutul cordonului ombilical poate fi marit considerabil, acestea fiind foarte stabile. Un alt lucru interesant privind aceste celule stem care se obtin din gelatina Wharton si din peretii vaselor de sange este faptul ca de obicei sunt bine acceptate de sistemul imunitar. „Experimentele noastre indica faptul ca cel putin 21 de milioane de celule stem si cel mult 500 de milioane pot fi depozitate dintr-un singur cordon ombilical dupa nasterea unui copil. Astfel, tesutul cordonului ombilical poate deveni o sursa accesibila si abundenta de celule stem care pot rezolva o multime de restrictii, precum cantitatea limitata, varsta sau sexul donatorului.” afirma Dr. Deasy.

Echipa sa a analizat sectiuni de cordon ombilical uman de circa 61 centimetri, in cautarea de celule in gelatina Wharton si in peretii vaselor de sange care contin aceiasi markeri proteici caracteristici celulelor stem din alte surse. Apoi acestia au incercat sa gaseasca cea mai buna cale de a izola celulele stem din cordoanele ombilicale si le-au testat in laborator pentru a confirma abilitatea acestora de a se diferentia in celule ale oaselor, cartilagiilor si in acelasi timp mentinandu-si abilitatea inestimabila de a se reinnoi. Pentru a ajunge la aceste concluzii, echipa de cercetare va testa celulele stem pe modele animale pentru a evalua potentialul de reparare al cartilagiilor si oaselor precum si al regenerarii musculare.

Sursa: Rebecca C. Schugar et. al.“ High Harvest Yield, High Expansion, and Phenotype Stability of CD146Mesenchymal Stromal Cells fromWhole Primitive Human Umbilical Cord Tissue“ Journal of Biomedicine and Biotechnology, Article ID 789526

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *