Inlocuirea valvelor inimii cu ajutorul celulelor stem din sange placentar

Terapia bazata pe celule stem devine tot mai mult o abordare promitatoare in aproape toate specialitatile medicinei, iar perspectivele utilizarii sangelui placentar ca tratament sunt tot mai largi.

Una din ariile noi in care celulele stem din sange placentar incep sa fie considerate ca tratament este chirurgia, si anume inlocuirea valvelor inimii. In ultimii ani cercetatorii au propus un concept inovativ: tehnologia tesuturilor, un concept care introduce pentru prima data perspectiva unui substitut ideal pentru valva cardiaca, care ar putea dura pe tot parcursul vietii pacientului si cu potentialul de a se remodela in functie de pacient.

Astfel, pacientii, in special copiii cu afectiuni congenitale, nu vor mai experimenta problemele tipice ale protezelor de valva ( de exemplu complicatii tromboembolice, disfunctii structurale sau non-structurale si infectii ale protezelor) si inlocuirea repetata sau interventiile de corectare ale protezelor. Cu ajutorul tehnologiei tesuturilor calitatea vietii acestor pacienti s-ar imbunatati semnificativ.

Cercetatorii germani au publicat prima concluzie a studiului ce sustine crearea de valve cardiace umane cu ajutorul celulelor stem din sangele placentar. Celulele criogenate au fost „plantate” pe un esafod biodegradabil ce imita valva cardiaca si dupa maturarea intr-un sistem bioreactor, calitatea tesutului nou creat de a fost evaluat folosind diferite metode.

Chiar daca anumite chestiuni importante raman a fi rezolvate in urmatorii ani, concluziile actuale ale acestui studiu constituie un pas important inainte in dezvoltarea unor noi strategii clinice pentru tratarea afectiunilor congenitale.

Referinta: http://download.journals.elsevierhealth.com/pdfs/journals/0003-4975/PIIS0003497509023716.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *