laborator de informatica cord blood center

Moș Nicolae a purtat haine de Cord Blood Center pentru 120 de copii

Situația învățământului din România este una… specială. Cu siguranță ați văzut la rândul vostru reportajele despre fel de fel de condiții în care cei mici învață să fie mari.

Pe sfârșit de 2018, echipa Cord Blood Center România și-a propus să contribuie măcar puțin la îmbunătățirea experienței educaționale a câtorva copii mai puțin norocoși.

A fost un proiect care ne-a umplut inimile de bucurie, motiv pentru care vrem să împărtășim întreaga poveste.

Totul a pornit din dorința de a face bine

În prezent suntem aproximativ 50 de oameni în echipa Cord Blood Center România.

Investițiile în mobilier și echipamente IT ne-au generat un surplus de birouri și calculatoare care erau depozitate și pe care nu le mai folosea nimeni. Le-am fi putut recicla, dar ne-am gândit să încercăm să găsim pe altcineva care să le folosească în scopuri mai bune. 

Așa a îzvorât ideea de a le dona către o instituție de învățământ care are nevoie de așa ceva.

Am petrecut săptămâni de zile căutând școala potrivită (din județul Cluj). Și în cele din urmă am reușit!

Primul contact cu Școala Gimnazială Borșa

laborator informatica

În octombrie ne-am propus să mergem să vizităm școala către care vom dona calculatoarele și birourile.

Școala funcționează în clădirea fostei primării construită prin 1942, însă arată foarte bine, atât la exterior, cât și la interior – semn că are parte de oameni gospodari și cinstiți.

Ne-am întâlnit cu domnul director, am discutat și am vizitat „laboratorul de informatică”. Am pus ghilimele pentru că atunci era vorba despre o sală cu câteva mese, scaune, poze cu componente de calculator pe pereți… și câteva calculatoare nefuncționale, într-un colț.

Totuși, copiii au fost cei care ne-au cucerit! E ceva ce nu poate fi descris în cuvinte – căldura și sinceritatea cu care ești salutat de către un copil de la sat.

Pregătiri, pregătiri, pregătiri

După ce ne-am asigurat că birourile sunt în stare bună, ne-am gândit să le transportăm din timp la școală și să le asamblăm. Dacă tot ne-am făcut drum către comuna Borșa, de ce să nu încercăm să facem cât mai mult din treabă?! Am luat cu noi și administratorul de rețea al firmei.

Ne-a luat câteva ore să punem la punct toate birourile și rețeaua de internet a școlii. Am verificat că totul merge corespunzător și ne-am întors la Cluj.

Ar mai fi fost de dus doar calculatoarele, dar colegii au dorit să se implice și ei. Din puținul fiecăruia am reușit să pregătim câte o punguță cu bucurie pentru fiecare copil în parte: dulciuri, fructe, suc, cărți de colorat, hăinuțe pentru copiii cei mai nevoiași, și un laptop pentru o elevă foarte silitoare, dar care trecea prin momente dureroase.

Pe 5 decembrie, dis de dimineață, am încărcat până la refuz două mașini și am pornit iarăși spre Școala Gimnazială Borșa.

Bucurie ce nu poate fi descrisă în cuvinte

Întreaga echipă Cord Blood Center și-a încărcat inimile cu bucuria copiilor. Cam asta a ieșit:

Mulțumiri speciale prietenilor de la Ascendia, care s-au alăturat ideii de a face bine fără să stea pe gânduri. Fiecare calculator conectat la internet a primit și câte o licență dintr-un soft educațional, astfel încât până și cei mai mici elevi de la Școala Gimnazială Borșa să poată învăța lucruri utile.

Platforma de eLearning www.dacobots.com le permite copiilor să învețe lucruri utile în timp ce se joacă pe calculator. Sănătate, matematică, știință, limbă, istorie și artă – acestea sunt domeniile despre care copiii pot învăța jucânduse pe platformă. Iar jocurile sunt chiar captivante și foarte bine gândite!

Surpriza de final

În jurul prânzului eram gata să ne întoarcem la Cluj, cu dureri în fălci de la atâtea zâmbete și multă-multă căldură în suflete. Eram copleșiți de bucuria cu care am fost primiți!

Dar directorului școlii ne-a întrebat „Vreți să vizitați muzeul?”

Ne-am imaginat că urma să merge într-o altă clădire unde să fi fost amenajat un muzeu cu o anumită temă…

Dar nu! Subsolul școlii este un muzeu în toată regula! Iar tema este: istoria comunei Borșa.

Aspectul cel mai important este faptul că elevii sunt implicați și participă la diferite acțiuni – cum ar fi săpături arheologice – prin care contribuie la patrimoniul acestui muzeu și învață istoria locului din care provin.

Gânduri de viitor

Echipa Cord Blood Center România a reușit să ofere bucurie celor 120 de copii din Școala Gimnazială Borșa. Suntem extrem de bucuroși că am reușit acest lucru și sperăm că prin puținul nostru am contribuit la o schimbare în bine.

Suntem curioși: oare în 2019 ați fi de acord să vă informăm despre acțiuni similare, în ideea de a implica întreaga „familie” Cord Blood Center România, inclusiv pe dumneavostră?

4 Comments
  1. Răspunde
    Rotaru Teodora-Rodica

    Bineinteles ca sunt de acord sa fiu informata ! Mai ales ca am celulele stel la dvs.din 2008 .Sunt ale fetitei mele in speranta ca odata vor fi de folos fratiorului ei , Alexandru-Ionut diagnosticat cu autism .

  2. Răspunde
    SCOALA GIMNAZIALA BORSA

    Multumim, multumim, multumim!!!

  3. Răspunde
    Berneanțu Elena-Loredana

    Normal că suntem deacordMulțumim CBC ptr că sunteți aproape de noi ❤

  4. Răspunde
    IANCU MARINELA

    Si eu sunt de acord,client din 2008.Si Scoala gimnaziala ,,Marin Sorescu,,Bulzesti ,jud.Dolj are nevoie de calculatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *