Multiplicarea celulelor din cordonul ombilical pentru aplicatii in ingineria tisulara

Ingineria tisulara combina principiile si metodele stiintelor naturale si ale ingineriei pentru a crea dispozitive biomedicale care, o data implantate, inlocuiesc sau repara functiile tisulare afectate de boala, leziuni sau imbatranire. In mod normal aceste dispozitive sunt create prin implantarea unei matrici dintr-un biomaterial similar unui burete spongios cu celule, de preferat celulele proprii ale pacientului pentru a evita riscul rejectarii lor de catre sistemul imunitar.

Se stie ca tesutul cordonului ombilical este o sursa bogata de celule stem mezenchimale si celule derivate din arterele si venele cordonului ombilical, care sunt folosite in ingineria tisulara si medicina regenerativa. Aceste celule sunt utilizate in studii medicale care au ca scop crearea de valve cardiace sau alte structuri necesare in repararea malformatiilor congenitale cardiace. Utilizarea celulelor din cordonul ombilical ar oferi celule autologe fara a mai necesita recoltarea de structuri vasculare intacte de la pacient, ceea ce constituie un avantaj foarte important, in special pentru copii.

Intr-un studiu recent publicat in „The Open Biomedical Engineering Journal”, echipa de cercetatori germani a reusit sa gaseasca o metoda pentru a creste rata de dezvoltare a celulelor din arterele cordonului ombilical pana la volumul necesar utilizarii clinice. Acestia au demonstrat ca mediul din bioreactor este mai favorabil decat mediul standard de cultura.
Acest rezultat constituie un prim pas inspre ingineria tisulara a dispozitivelor cardiovasculare.
Sursa: Anne Reichardt et al.  “ Large Scale Expansion of Human Umbilical Cord Cells in a Rotating Bed System Bioreactor for Cardiovascular Tissue Engineering Applications” The Open Biomedical Engineering Journal, 2013

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *