Nelly, cel de-al 2 lea copil in lupta cu paralizia cerebrala

Dupa o sarcina care parea sa decurga fara probleme, in timpul nasterii au intervenit complicatii. Fetita a trebuit intubata si abia dupa 6 ore a inceput sa respire fara ajutorul aparatelor.

In ciuda acestor complicatii, doctorii au dat asigurari ca Nelly se va dezvolta normal. Dar, cateva luni mai tarziu cand fetita nu reusea sa se intoarca singura de pe o parte pe alta, parintii au vrut sa afle opinia unui neurolog. Acesta, la randul lui, a incercat sa ii convinga ca fetita are nevoie de timp sa recupereze intarzierile datorate nasterii dificile.

Cand fetita avea 13 luni si nu reusea sa se miste ca alti copii de varsta ei, parintii au dus-o la ortoped care le-a dat vestea si un diagnostic cumplit: paralizie cerebrala . Cu toate că a urmat un tratament intensiv de recuperare, rezultatele obținute erau nesatisfăcătoare pentru părinți, vorbirea, locomoția, motricitatea fiind semnificativ afectate.

Speranta, in cazul lui Nelly si a parintilor ei, a venit din partea cercetarilor medicale desfasurate in ultimii ani si care au evidentiat  abilitatea celulelor stem de a repara tesuturilor afectate. Decizia parintilor lui Nelly de a recolta sangele ombilical la nasterea ei s-a dovedit si in acest caz a avea valoarea acordarii unei noi sanse la o viata mai implinita.

Beneficiind de intreg suportul acordat de Cord Blood Center,   Nelly a putut beneficia de transfuzia cu propria grefa de sange ombilical Duke University Hospital

„Fiica noastră face parte din cei o sută douăzeci de copii tratați în cadrul studiului clinic de la Duke University Hospital și este printre primii cinci copii care au avut cel mai mare progres.

(afirmă tatăl lui Nelly)

„Primul lucru pe care l-am observat a fost vorbirea. S-au îmbunătăţit vorbirea şi abilităţile motorii fine. Micuţa nu avea abilitatea de a scrie de mână.“

(ne spune mama lui Nelly)

„Nelly este o fată deşteaptă, face progrese mari în dezvoltare având de acasă un excelent sprijin. Este veselă, hotărâtă şi foarte mulţumită de realizările proprii”

, a declarat medicul ei curant în raportul de evaluare neurologică.

În ultimii doi ani Nelly a făcut progrese foarte mari. În prima zi de şcoală după ce s-a întors acasă, primele cuvinte pe care le-a spus au fost:

Îţi dai seama că am mâncat singură supa?

Postura și controlul mișcărilor s-au îmbunătățit semnificativ, a învăţat să-şi folosească mâinile punându-le în faţă când cade în genunchi, reducând astfel riscul de rănire. S-a îmbunătățit coordonarea, articulează mai bine, a progresat în privința abilităţilor motorii fine, scrie cu litere de tipar, reuşeşte să-şi facă igiena personală, se îmbracă şi se piaptănă, a devenit mai independentă și învaţă bine. Cel mai mare succes este că Nelly a început treptat să meargă singură și chiar să alerge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *