O noua sansa la viata – simpozionul international dedicat sangelui placentar

In vara acestui an a avut loc cel de-al 11-lea Simpozion International Anual dedicat Sangelui Placentar, sub deviza „A doua sansa la viata”, care a reunit nume importante din domeniu.

Renumitul eveniment a fost organizat de Cord Blood Forum, o fundatie privata care are ca scop cresterea interesului in randul medicilor si al persoanelor care activeaza in domenii adiacente medicinei asupra aplicatiilor clinice si a eficientei transplantului cu grefa de sange placentar. Programul stiintific, care a durat 3 zile, a fost conceput pentru a prezenta importanta cercetarilor clinice si pentru a cultiva colaborari intre specialistii din domeniu.

Celulele din sangele cordonului ombilical s-au dovedit a fi foarte utile in inlocuirea transplantului de maduva osoasa intr-o mare varietate de boli (hematologice, oncologice, afectiuni ale sistemului imunitar sau alte boli genetice).

Mai mult, in ultimii ani, cercetatorii au investigat utilitatea sangelui placentar pentru o gama diversa de utilizari in domeniul medicinei regenerative (spre exemplu, afectiuni neurologice, infarctul miocardic) sau in imunoterapia anti-tumorala. Cercetatorii au descoperit in ultimii ani ca sangele placentar este o sursa excelenta de celule tinere care se pot diferentia in celule pluripotente cu o larga varietate de aplicatii clinice, conform Mahendra Rao, de la National Institutes of Health Center for Regenerative Medicine.

Wise Young, MD, PhD, de la Universitatea Rutgers a subliniat faptul ca sangele din cordonul ombilical este cea mai bogata sursa imuno-compatibila de celule stem umane. Acesta a descris rezultatele incurajatoare a 2 studii clinice care au evaluat siguranta si eficienta tranplantului de celule stem din sangele cordonului ombilical in maduva spinarii in cazul unor pacienti cu afectiuni cronice ale maduvei spinarii. La 6-12 luni dupa tratament, 75% (adica 15 din 20) din pacientii inclusi in studiu si-au recuperat abilitatea de la pasi si a merge pe distante lungi folosind un cadru cu picioare si cu asistenta minima din partea unei alte persoane.

In aceeasi masura ca celulele stem din sangele cordonului ombilical, celulele stem din tesutul cordonului ombilical au castigat si ele atentia cercetatorilor datorita potentialului pe care il ofera in studiile clinice din medicina regenerativa. Pe baza proprietatilor functionale ale celulelor stem mezenchimale si ale posibilitatilor largi ale co-administrarii acestora cu celule stem hematopoietcie, Morey Kraus a propus in cadrul simpozionului un ghid al Utilitatii Clinice in Terapiile Regenerative.

Mai multe detalii la: http://cordbloodsymposium.org/previoussymposia#sthash.i09XxO38.dpuf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *