Operația cezariană – o nouă perspectivă asupra impactului pe termen lung

Date recente ale studiilor clinice și epidemiologice au evidențiat asocierea operației cezariană cu un risc crescut pentru afecțiuni mediate imun: astm, alergii, diabet zaharat insulinodependent de tip 1, boala celiacă, obezitatea și bolile maligne.

Operația cezariană este cea mai frecventă intervenție chirurgicală la vârsta de procreație, având o rată semnificativă de creștere în ultima perioadă.

Conform rezultatelor  unui studiu realizat în Suedia  și publicat în American Journal of Obstetrics & Gynecology tipul nașterii poate marca statusul epigenetic al celulelor stem CD +34 hematopoietice neonatale, cu posibile implicațiiimportante pentru starea de sănătate și afecțiunile de pe parcursul vieții copilului. Studiul a inclus 40 de copii provenind din naștere prin cezariană și respectiv  49 de copii provedind din naștere pe cale vaginală, ca și grup de referință. Pentru ambele grupuri s-a realizat măsurarea gradului de metilare globală a ADN-ului  pentru celule stem din sângele cordonal.

Rezultatele obținute sugerează asocierea operației cezariană cu o alterare a statusului epigenetic al celulelor stem CD34+  neonatale cu relevanță ulterioară pentru apariția afecțiunilor mediate imun. Stressul nașterii pe cale vaginală este important pentru succesul tranziției fiziologice la viața extrauterină, copiii născuți prin cezariană înainte de declanșarea travaliului nu beneficiază de această pregătire, nu numai la nivel circulator și respirator dar și din punct de vedere a activării sistemului imunitar.

Cu toate că este necesară completarea acestor prime rezultate cu o cercetare mai aprofundată și mai extinsă este important de reținut impactul pe care modificările epigenetice precoce le pot avea la nivel genetic, prin perspectiva unui răspuns ulterior la un al doilea factor cu rol declanșator (infecții, traume, substanțe toxice și îmbătrânire). Astfel, limitarea funcțiilor celulelor și organelor poate fi  determinată cu mult înainte ca acestea să fie puse puse la încercare de diverși factori.

Dr. Speranța Arciudean
Director medical Grupul Cord Blood Center

Sursa :

Almgren M, Schlinzig T, Gomez-Cabrero D, et al. Cesarean delivery and hematopoietic stem cell epigenetics in the newborn infant: implications for future health?” Am J Obstet Gynecol 2014; 211:502.e1-8.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *