Pana in 2015 se vor efectua, anual,circa 10,000 de transplanturi cu celule stem din sange placentar

The National Marrow Donor Program® (NMDP) estimeaza un numar de 10,000 tranplanturi cu celule stem din sange placentar efectuate anual, pana in 2015, cu 6.000 mai multe fata de 2010¹. Celulele stem sunt utilizate ca terapii in tratarea unor boli precum cancerul de sange, boli metabolice, deficiente imunitare si alte boli de sange. Numarul bolilor tratabile cu celule stem continua sa creasca pe masura ce cercetatorii descopera noi tratamente, multe dintre care sunt inca in studii clinice sau considerate experimentale.

La conferinta anuala din 2010 a Organizatiei Internationala pentru Terapie Celulara, Francis Verter si J.J. Nietfeld au prezentat un raport al terapiilor autologe (in care sangele placentar este folosit in cazul pacientului de la care s-a recoltat la nastere) si cele alogenice (in care sangele placentar este donat pentru un pacient compatibil)².

Verter & Nietfeld au evidentiat faptul ca terapiile autologe cu celule stem din sange placentar au cunoscut o crestere cumulativa exponentiala, in timp ce terapiile alogenice au crescut liniar. Acest fapt este valabil atat in SUA si UE cat si la nivel global.

Cresterea rapida a terapiilor autologe poate fi partial atribuita cresterii numarului de pacienti suferind de Paralizie Cerebrala (PC) si Encefalopatie hipoxic ischemica (EHI). In opinia lui Nietfeld, statisticile arata ca probabilitatea ca un copil sa fie tratat cu transplant alogenic de celule stem pana la varsta de 10 ani este de 1 la 5000, in timp ce probabilitatea de a suferi de paralizie cerebrala in cazul copiilor cu varste intre 5 si 10 ani este de 1 la 300 conform unei estimari a Centrului American pentru Preventia si Controlul Bolilor (CDC).

„Nimeni nu doreste sa-si imagineze ca copilul lor se va naste cu Paralizie cerebrala insa studiile arata ca incidenta paraliziei cerebrale in cazul sarcinilor la termen este de 0.2% in timp ce in cazul nasterilor premature este de 10 ori mai mare, de 2%”.

Daca terapia autologa cu  sange placentar se dovedeste eficienta pentru doar 12% dintre pacientii suferind de paralizie cerebrala, numarul copiilor ce vor primi tratament cu sange placentar autolog doar in cazul paraliziei cerebrale va fi dublu fata de numarul total de transplanturi alogenice in cazurile de cancer pediatric si bolilor de sange.” (www.parentsguidecordblood.com)

Pe masura ce terapiile autologe continua sa creasca in ritm accelerat, in special pentru paralizie cerebrala si traume cerebrale acute, necesitatea recoltarii de sange placentar va creste la randul ei. Medicii se arata foarte entuziasti cu privire la potentialul utilizarii celulelor stem din sangele placentar in terapia celulara.

Referinte:

  1. World Marrow Donor Association Cord Blood Banks/Registries Annual Report 2010
  2. Verter F., Nietfeld J.J. “The growth of cord blood use.” Cytotherapy 2010; 12: suppl. 1, abstract #157

www.parentsguidecordblood.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *