Povestea recuperării miraculoase a Sofiei, datorită celulelor stem recoltate la naștere

Povestea Sofiei din Ucraina ar putea fi considerată un adevărat miracol.

În 2009, pe când Sofia nu avea nici 3 anișori, viața era prefectă alături de părinții săi, care așteptau încă un copil. Dar totul s-a schimbat din cauza unui tragic accident.

Un necaz nu vine niciodată singur

Într-o zi de februarie, Sofia a căzut într-un lac înghețat și a fost în stop cardio-respirator timp de aproximativ 30 de minute. A fost dusă la spital, pusă pe aparate și i-a fost indusă coma. Mai mult, fetița prezenta convulsii care nu puteau fi tratate.

„Copilul era în comă. Îmi doream să o știu afară din comă, dar doctorii au fost nevoiți să-i inducă starea pentru că acele convulsii erau incompatibile cu viața și inima i se putea opri”, își amintește mama Sofiei.

Diagnosticul a fost leziune hipoxico-ischemică a sistemului nervos central.

Micuța a petrecut 3 luni conectată la aparate, fără ca starea sa să se îmbunătățească. În acest timp, mama Sofiei a dat naștere unei alte fetițe, Maria, și a luat decizia de a recolta sânge ombilical la naștere, în speranța că celulele stem ar putea fi de ajutor.

Transplant alogenic înrudit

Au trecut peste 30 de ani de la prima utilizare cu succes a sângelui ombilical. Primele studii clinice pentru a testa fezabilitatea și utilitatea unui transplant cu celule stem hematopoietice pentru afecțiuni neurologice au fost lansate în 2005.

„Aveam doar speranțe. Ne era dificil să înțelegem cum sângele ombilical recoltat de la Maria ar fi putut ajuta-o pe Sofia, cum, când și unde va avea loc transplantul”, spune mama micuței.

În cazul unui transplant alogenic înrudit este necesar un grad de compatibilitate între donator și pacient, grad determinat în funcție de particularitățile pacientului, donatorului și afecțiunii.

Din fericire pentru Sofia, testul de compatibilitate HLA a arătat faptul că gradul de compatibilitate era îndeplinit între ea și surioara ei, Maria, moment în care medicul a decis să efectueze transfuzia de sânge ombilical.

„După prima transfuzie de sânge ombilical, treptat, starea Sofiei s-a îmbunătățit. Au dispărut convulsiile, a fost scoasă de pe aparate, iar două luni mai târziu, micuța a început să poată fi hrănită normal”, menționează doctorul Vladimir Bochek, cel care s-a ocupat de cazul Sofiei.

Îmbunătățiri de la o zi la alta

transplant alogen celule stem

Pe lângă transfuzia inițială de sânge ombilical, Sofia a avut nevoie de încă una, la un an distanță, în vreme ce părinții au dus-o la terapii ajutătoare. „Noi credem că sângele ombilical a fost elixirul care a redat viața fetiței noastre. Ne place să credem că celulele stem din sângele ombilical au fost ca un doctor experimentat care, o dată ajuns în organism, a căutat afecțiunea și a tratat-o”, spune mama Sofiei.

În prezent, 10 ani mai târziu de la transfuzia cu celule stem, Sofia este elevă în clasa a 8-a. Evoluția este una aproape miraculoasă – de la o fetiță paralizată, nevoită să fie hrănită printr-un tub, la o fetiță fericită, capabilă să meargă la școală și să comunice cu colegii, deși încă sunt câteva defecte de vorbire.

„Sofia încă are ceva probleme cu matematica, dar e probabil să le fi avut chiar și dacă nu trecea prin acel accident”, spune mama fetiței.

Sângele de cordon ombilical poate salva vieți

Dacă mama Sofiei nu ar fi ales să recolteze sânge de cordon ombilical la naștere celei de-a doua fetițe, probabil Sofia nu și-ar fi revenit atât de repede.

Sfătuim părinții să recolteze la fiecare copil, căci pe lânga utilizarea autologă, acest aspect ar putea permite și un transplant alogen înrudit, atât timp cât gradul de compatibilitate HLA între cei doi copii este îndeplinit. Șansa de compatibilitate 100% între doi frați/surori este de 25%.

Sursa: https://parentsguidecordblood.org/en/news/sofias-story-cord-blood-rescue-drowning

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *