Terapia cu celule stem mezenchimale in tratarea artritei reumatoide

Acest studiu are ca scop reiterarea sigurantei si eficientei utilizarii celulelor stem mezenchimale recoltate din cordonul ombilical in tratarea artitei reumatoide. Cohorta aflata in studiu este alcatuita din 172 de pacienti care sufera de aceasta boala si care nu au raspuns la tratamentul clasic.

Pacientii au fost impartiti in 2 grupe si li s-a administrat 2 tipuri de tratamente: unul bazat pe medicamente antireumatice fara continut de celule stem mezenchimale si cel de-al doilea bazat pe acelasi tip de medicamente dar cu continut de celule stem mezenchimale, acesta din urma administrat intravenos.

In urma tratamentului s-au efectuat teste pentru evaluarea bolii in general si, in particular, pentru evaluarea sigurantei (pe markerii serologici). Nu s-a costatat niciun efect advers pe durata sau dupa administrarea infuziei.

Tratamentul a avut ca rezultat o remisie semnificativa a bolii, conform criteriilor “American College of Rheumatology” si a scorurilor de evaluare a mobilitatii articulare. Efectele terapeutice s-au mentinut timp de 3-6 luni, fara sa fie nevoie de administrarea continua.

Repetarea administrarii infuziei dupa aceasta perioada a avut ca rezultat cresterea eficientei terapeutice In comparatie cu grupa de pacienti careia nu i-a fost administrat tratamentul continand celule stem mezenchimale, in cazul caruia nu s-au inregistrat aceleasi rezultate benefice .

Asadar, informatiile obtinute au indicat faptul ca tratamentul cu antireumatice asociat cu administrarea celulelor stem mezenchimale ofera pacientilor bolnavi de artrita reumatoida rezultate clinice semnificative , sigure si de lunga durata.

Mai multe informatii la http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/scd.2013.0023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *