Terapia cu celule stem – o alternativa pentru tratarea leucemiei

La Timisoara, un copil de 4 ani a fost tratat cu ajutorul celulelor stem recoltate de la sora mai mica.
Sedan a fost diagnosticat cu leucemie mieloida acuta de la varsta de doi ani. Dupa ce initial a raspuns favorabil la tratamentul chimioterapic, boala a recidivat in primavara acestui an. Semnele bolii au reaparut si, in plus, s-a constatat o rezistenta a celulelor leucemice la schemele terapeutice utilizate in aceste cazuri. Astfel, dat fiind factorii agravanti ai bolii, sansele lui de supravietuire erau reduse, in absenta efectuarii unui transplant.

Echipa de specialisti din Timisoara a utilizat ca prima optiune grefa de celule stem recoltata din maduva hematogena a surorii mai mici a lui Sedan.

Sansa lui a aparut odata cu nasterea surorii sale mai mici, pentru care parintii au ales sa recolteze celule stem, ca masura de siguranta.  In urma efectuarii testelor, s-a constatat existenta compatibilitatii perfecte intre frati, iar grefa de sange placentar a fost trimisa la Timisoara si pregatita pentru a fi administrata, in caz de nevoie, suplimentar celei de maduva hematogena.

Calitatea grefei de maduva hematogena recoltata de la sora baietelului si transplantata acestuia a fost una foarte buna, evolutia post – transplant fiind favorabila, cu obtinerea grefarii .  In aceste conditii, s-a decis depozitarea in continuare a grefei de sange placentar ca optiune terapeutica in cazul unei recidive.

La 3 luni de la efectuarea transplantului, Sedan s-a intors acasa la Constanta  unde se bucura, la fel ca orice copil de 4 ani, de  lucrurile pe care nu le putea face atunci cand era bolnav. “Transplantul cu celule stem a insemnat o a doua sansa pentru copilul nostru. Acest tratament si  implicarea exemplara a echipei medicale i-au salvat viata. Nu avem cuvinte fata de profesionalismul si omenia de care au dat dovada medicii de la Timisoara. N-o sa le putem multumi suficient niciodata” a marturisit bunica lui Sedan)

Transplantul a avut loc in luna iulie la Spitalul Clinic de urgenta pentru copii „Louis Turcanu” din Timisoara.

Proiectul de transplant fraternal (sibling transplant) a fost initiat in premiera in Romania in 2010 de Cord Blood Center si se adreseaza viitoarelor mame care au un copil diagnosticat cu una dintre cele 80 de boli tratabile prin transplant de celule stem si care urmeaza sa aduca pe lume inca un copil. In aceste cazuri, Cord Blood Center asigura in conditii de gratuitate banking-ul de sange placentar si intermedierea testelor privind compatibilitatea imunologica HLA intre donator si primitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *