Ce este țesutul de cordon ombilical?

Tkanivo pupočníka

Cordonul ombilical face parte din anexele fetale, începând să se formeze încă din ziua 21-a de sarcină. Pe lângă rolul esențial de a asigura conexiunea dintre placentă și făt, în urma cercetările medicale efectuate în ultimii ani s-a constatat că în componența cordonului ombilical există 3 categorii importante de celule stem (celulele stem mezenchimale) sau progenitoare (celule progenitoare endoteliale și epiteliale).

Aceste celule sunt prezente în cele 3 regiuni importante din structura cordonului ombilical (gelatina Wharton, regiunea perivasculară și membrana amniotică). Pentru că fiecare din aceste 3 tipuri de celule stem sau progenitoare are un mare potențial de utilizare terapeutică, iar cercetările în domeniul tehnologiei de extracție celulară și aplicabilitate clinică sunt în continuă dezvoltare Cord Blood Center asigură procesarea integrală a fragmentului de cordon ombilical recoltat.

Gelatina Wharton este o sursă extrem de bogată de celule stem mezenchimale tinere, cu multiple posibilități de aplicabilitate terapeutică în domeniul medicinei regenerative pentru boli autoimune, boli inflamatorii cronice, boli cardiovasculare, boli gastrointestinale, diabet sau ca terapie imunomodulatoare în transplanturi.

Regiunea peri – și intervasculară este o sursă importantă de celule progenitoare endoteliale, cu potențial de aplicabilitate terapeutică vastă pentru afecțiuni vasculare.

Membrana amniotică și regiunea subamniotică conțin celule progenitoare epiteliale, cu potențial de utilizare terapeutică pentru tratarea arsurilor, leziunilor tegumentare (răni, ulcere cutanate)  sau a sechelor tegumentare.

Odată prezervate sub formă criogenată, celulele stem și progenitoare din cordonul ombilical îşi păstrează toate calităţile iniţiale, fără a se maturiza odată cu trecerea timpului şi fără a fi afectate de factori de mediu, boli sau unele tratamente.

Care sunt avantajele recoltării țesutului de cordon ombilical?

  1. creșterea șanselor de reușită ale transplantului de celule stem hematoformatoare (TCSH)
  2. reducerea incidenței și a severității complicațiilor imunologice asociate TCSH de la donator
  3. extinderea și diversificarea gamei de afecțiuni care ar putea beneficia de tratamentul cu celulele stem în noul domeniul experimental al medicinei regenerative, aflat în plină dezvoltare (ex. ciroză, infarct miocardic, fracturi osoase, scleroză multiplă, accident vascular cerebral, arsuri severe

Recoltarea țesutului de cordon ombilical este asigurată în cadrul pachetelor CBC RED DIAMOND, CBC DIAMOND, CBC PLATINUM .

Ești interesată să afli mai multe detalii? Contactează-ne la numărul de telefon 0364 710 206 în zilele lucrătoare între orele: 9.00-17.30. Înregistrează-te online aici.