Ce este tesutul de cordon ombilical?

Cordonul ombilical incepe sa se formeze inca din ziua 21 de sarcina, asigurand pe toata durata acesteia,  legatura intre placenta si fat, fiind una dintre cele mai bogate surse de celule stem mezenchimale tinere, comparativ cu maduva osoasa, tesutul adipos sau structurile dentare.

Recoltarea tesutului de cordon ombilical se realizeaza dupa nasterea copilului si eliminarea placentei din uter, fiind o procedura simpla, fara niciun risc pentru mama sau nou nascut.

Odata prezervate sub forma criogenata, celule stem mezenchimale din cordonul ombilical isi pastreaza toate calitatile initiale fara a  se maturiza odata cu trecerea timpului  si fara a fi afectate de factori de mediu, boli sau unele tratamente.

Care sunt posibilitatile terapeutice de utilizare a celulelor stem mezenchimale ?

Proprietatile caracteristice ale celulelor stem mezenchimale, ofera o diversitate de aplicabilitati terapeutice in domenii precum medicina regenerativa, imunoterapia celulara, terapia celulara antitumorala2 sau terapia genica2.

In prezent se evalueaza posibilitatea de aplicare terapeutica a celulelor stem mezenchimale in scopul regenerarii tesutului hepatic, pancreatic , cardiac, cartilaginos, osos, nervos , afectate in diverse afectiuni. (ex. ciroza, diabet zaharat de tip 1, cardiomiopatii,  osteoartrite, fracturi osoase, scleroza multipla,  accident vascular cerebral, arsuri severe). (ex. imaginea de mai jos)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *