Celulele stem – o noua sansa la viata

„Starea de sanatate a lui Grace, fetita de 5 ani, s-a imbunatatit vizibil. Am constatat noi insine aceste schimbari majore. Pentru prima oara a putut sa isi scrie singura numele, a fost in stare sa tina in mana un creion. Se misca singura, face pasi inainte, inapoi, se poate chiar invarti… Acesta este cel mai frumos lucru care se putea intampla, sa vedem ca e pe drumul cel bun” a declarat Olivia, după ce fiica ei a primit de-a treia infuzie cu celulele stem proprii.

Povestea ei a început odata cu complicatiile survenite in timpul unei interventii chirurgicale la nivelul cavitatii bucale, care i-au afectat creierul. ” A fost diagnosticata cu paralizie cerebrala hipotonica. Intreg corpul ii este afectat insa cauza nu e una musculara ci provine de la creier. A avut dificultăți cu motricitatea fina, nu putea ține in mana un creion, și asta nu din cauza lipsei de coordonare, ci din cauza lipsei puterii la nivelul mainilor, ” declara OIivia Rosewood.

Pe cand avea doi ani, Grace abia putea sa mearga sau sa ridice capul, dar o noua speranța a aparut atunci cand Olivia a auzit despre transplantul autolog (cu  propriul sange recoltat la nastere din cordonul ombilical), ca procedura de pionierat efectuata la Universitatea Duke. Prof. Dr. Joanne Kurtzberg conducea un studiu clinic care avea scopul de a evalua eficienta administrarii de celule stem din cordonul ombilical la copiii cu paralizie cerebrala.

„Utilizam celulele stem din cordonul ombilical recoltate la nastere, pe care parintii au decis sa le stocheze pentru copiii lor. Ele sunt decriogenate, spalate si infuzate direct in sangele copilului. Celulele sunt mai inteligente decat noi, fiind atrase in zonele lezate, prin semnale transmise de celulele aflate in perimetrul afectat de boala.  Unele dintre celule au proprietati care le va permite sa reduca inflamatia si sa previna deteriorarea. Unele dintre celule au proprietati care le permit sa transmita semnale altor celule aflate deja în organism cu scopul de a repara zonele afectate ale unor organe, inclusiv ale creierului. Unele dintre celule sunt celule stem care se pot transforma in celule ale sistemului nervos și inlocui celulele lipsa” a explicat dr. Joanne Kurtzberg.

Mai multe informatii despre eficienta sangelui recoltat din cordonul ombilical in imbunatatirea starii de sanatate a copiilor care sufera de paralizie cerebrala in anul 2015, atunci când studiul va fi finalizat.

Sursa articolului: http://www.nbclosangeles.com/news/health/Girl-Gets-Infusion-of-Cord-Blood-To-Repair-Brain-Damage-217490801.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *