celule stem boli cardiovasculare

Celulele stem recoltate din cordonul ombilical ar putea vindeca bolile cardiovasculare

Domeniul medicinei regenerative care utilizează celulele stem recoltate din cordonul ombilical este unul în care progresul este lent, dar sigur. Lună de lună, cercetătorii din diferite colțuri ale lumii dezvoltă noi metode de utilizare terapeutică ale acestor celule.

Vestea din titlu vine din Chile. 15 pacienți cu probleme cardiovasculare au făcut parte din studiul care a avut ca scop testarea unei infuzii cu celule stem pentru remedierea unor probleme cardiovasculare.

O parte dintre pacienți a primit o infuzie cu un placebo, în vreme ce restul au primit celule stem recoltate la naștere din cordonul ombilical.

celule stem recoltate din cordon ombilical

Rezultatele sunt cu adevărat îmbucurătoare: pacienții care au primit intravenos infuzia de celule stem au prezentat o concentrație de 55 de ori mai mare a unei substanțe cunoscută pentru capacitatea sa de a repara celule și a întări sistemul imunitar. De asemenea, capacitatea inimii de a pompa sânge a fost de patru ori mai mare, după 12 luni, în comparație cu pacienții care primiseră placebo.

Un ultim aspect foarte important constă în faptul că pacienții care au primit infuzia de celule stem au raportat o calitate a vieții îmbunătățită și zero efecte secundare.

Studiul condus de către profesorul Fernando Figueroa de la Universitatea Andes din Chile a fost publicat într-un jurnal al American Heart Association. Dacă descoperirea se confirmă, specialiștii susțin că ar putea duce la dezvoltarea unui tratament eficient împotriva bolilor cardiovasculare.

Conform Eurostat, rata standardizată a mortalității cauzate de bolile cardiovasculare în România este de peste 1271 de decese la suta de mii de locuitori.

Sursa: telegraph.co.uk

3 Comments
 1. Răspunde
  Doina

  Până la ce vârstă pot fi folosite celulele stem recoltate din cordonul ombilical?
  Va mulțumesc!

  • Răspunde
   Adrian Bot

   Bună ziua! Vă mulțumim pentru întrebare.
   Utilizarea grefei pentru transplant nu este condiționată de vârstă, ci de greutate și de particularitățile bolii/afecțiunii.
   În ultimii ani, ca urmare a progreselor obținute în cercetarea celulelor stem din sângele placentar, s-au descoperit noi traumatisme care pot fi tratate cu aceste celule stem. În acest caz, criteriul de calculare a numărului de celule stem necesare este diferit de cel utilizabil pentru indicațiile standard.
   Prin urmare, numărul de celule conținute de aceasta se va evalua după criterii diferite, în funcție de tipul de tratament, de tipul de boală pentru care se indică utilizarea grefei și de raportul pacientului cu grefa (grefă proprie de celule stem sau grefă donată).
   Ce este cel mai importat este concentrația celulară. Dacă este insuficientă, la nevoie se poate completa cu celule recoltate din măduva spinării, de exemplu, și în stadiu experimental foarte avansat există posibilitatea multiplicării acestor celule stem până la cantitatea necesară.
   Pentru orice alte intrebări puteți apela cu încredere 0364.710.206 pentru a intra în legătură cu unul dintre specialiștii Cord Blood Center.
   Cu bine,
   Echipa Cord Blood Center.

 2. Răspunde
  Viorica vlad

  Care este greutatea conditionata pentru utilizarea grefei pentru transplant?
  Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *