Letti avea doar doi anișori când viața i-a fost dată peste cap. De atunci, micuța a trebuit să treacă printr-un proces dificil către recuperare, pentru ca astăzi să poată zâmbi, alături de părinții săi, ca un copil normal și sănătos. Tratamentul care a făcut diferența a fost propriul sânge ombilical recoltat la naștere și stocat de Cord Blood Center.
Totul a debutat în septembrie 2016, când, în urma unei examinări de rutină, medicul pediatru a observat ceva în neregulă cu cavitatea abdominală a micuței. Investigații suplimentare au fost necesare, suspiciunea fiind un posibil diagnostic de hernie.
Cu toate astea, ecografia nu a confirmat banuiala inițială a medicului pediatru, recomandându-se astfel încă un control după 5 luni de zile.
În martie 2017, medicii au descoperit faptul că Letti avea un rinichi mărit cu o tumoră malignă. Doctorii au contactat imediat departamentul de oncologie al spitalului din Miskolc (Ungaria), unde diagnosticarea preliminară a indicat către o tumoră Wilms’ – o afecțiune malignă cu o rată de tratament cu succes de 80%.
Nu știau ce îi așteaptă
„Ne-au spus să petrecem cât mai mult timp posibil cu fiica noastră zilele următoare, pentru că ne așteaptă diverse proceduri în spital”, își amintește tatăl lui Letti. Micuța a fost supusă diferitelor analize necesare și a început chimioterapia adecvată, dar tratamentul nu a funcționat. Între timp au apărut și metastaze, indicând că boala cu care se confruntă Letti este probabil mai severă. „După examinarea histologică a probelor, la jumătatea lunii mai 2017, s-a confirmat definitiv că ne confruntăm cu o boală mai gravă – stadiul 4 al neuroblastomului. În același timp, am aflat de la medic că există doar 30% șanse de recuperare. Cu toate acestea, dacă operația de eliminare a tumorii are succes, probabilitatea ar putea crește la 50%”, adăugă tatăl cu lacrimi în ochi.
Tratamentul inițial nu a funcționat
Letti a fost supusă chimioterapiei înainte de operație, un total de 16 ședințe. Le-a îndurat eroic, deși a slăbit mult și avea un tub nazal. Până în vara anului 2017, Letti a trăit exclusiv în spital, dar tratamentul nu a progresat așa cum era de așteptat. Dimensiunea tumorii (aproximativ 6 x 3 cm) a rămas practic neschimbată și unul dintre puținele aspecte pozitive a fost o ușoară remisiune a metastazelor.
„Până în acest moment nu am pus la îndoială deloc șansele prezise de medic. Știam că singura speranță pentru o vindecare va fi eliminarea tumorii în operație”, își amintește tatăl situația. „Procedura, descrisă de chirurgi ca fiind una cu riscuri mari pentru viața micuței, a avut loc pe 29 septembrie 2017 la spitalul Borsod-Abaúj-Zemplén din Miskolc. Operația de aproape 7 ore a fost satisfăcătoare și medicii au reușit să îndepărteze toată tumora. Din păcate, din cauza stadiului avansat al bolii, medicii au fost nevoiți să îndepărteze și întregul rinichi stâng. Din fericire, Letti și-a revenit foarte repede și s-a confruntat cu o situație dificilă ca un adevărat luptător.”
Dar aceasta a fost doar o mica victorie asupra unei bătălii din acest război.
Neuroblastomul este o boală neoplazică deosebit de malignă cu un risc foarte mare de recidivă cu metastaze, motiv pentru care a fost necesar ca Letti să primească o doză mare de chimioterapie pentru a distruge celulele neuroblastomului rămase.
În timpul chimioterapiei, celulele albe sănătoase din sânge, care stau la baza imunității corpului uman, dispar și ele. Restaurarea funcției măduvei osoase, hematopoieza, poate fi realizată în trei moduri – fie prin transplant de măduvă osoasă, sânge periferic sau transplant de sânge din cordonul ombilical.
Transplantul de sânge ombilical propriu (autolog) – un tratament suport eficient
Din moment ce părinții lui Letti au decis să recolteze și să stocheze propriul sânge de cordon ombilical la naștere, medicul a decis să folosească această formă de transplant pentru a restabili hematopoieza. După chimioterapie, a fost necesar să o plaseze pe Letti într-o cameră sterilă specială pentru a evita orice posibile complicații de sănătate datorate sistemului imunitar slăbit. Chiar și vizitele părinților au necesitat măsuri stricte pentru a împiedica orice fel de microb sau bacterie sa intre în contact cu micuța. Letti a rămas în acest mediu steril timp de aproximativ o lună și tratamentul a fost terminat prin transplantarea propriului sânge de cordon ombilical.
Convalescența a mers așa cum era de așteptat. Letti a putut fi mutată în secția standard încă de la jumătatea lunii noiembrie, iar cu 3 zile înainte de Crăciun au lăsat-o în îngrijire la domiciliu. „A fost cel mai frumos cadou de Crăciun pentru întreaga familie”, spune tatăl cu ochii în lacrimi. „În plus, examinările ulterioare au arătat că nu este nevoie de tratament suplimentar, iar Letti nu mai are tumori sau metastaze din 2018”.
O singură decizie importantă ne-a schimbat viața
La nașterea lui Letti, părinții ei nu erau foarte informați despre recoltarea sângelui din cordonul ombilical și nici nu aveau antecedente în familie sau motive clinice, dar au decis să facă acest lucru pe baza experienței rudelor care atunci când au devenit părinți au hotărât pentru recoltarea și depozitare sângelui din cordonul ombilical cu Cord Blood Center.
„În plus, medicina evoluează în prezent într-o asemenea măsură încât oferă mai multe opțiuni de tratament promițătoare. Nu am vrut să o privăm pe fiica noastră de această șansă, care, în cele din urmă, s-a dovedit a fi decizia corectă”, explică tatăl lui Letti, făcând referire la alți părinți care încă dezbat decizia de a recolta sânge din cordonul ombilical. „Sângele din cordonul ombilical poate fi folosit fie ca tratament principal, dar și ca tratament de suport pentru multe boli grave. Nu știi niciodată ce îți rezervă viitorul și poți să salvează viața copilului tău printr-o astfel de decizie luată la timpul correct – nașterea!”.
Sângele din cordonul ombilical al lui Letti a fost recoltat și depozitat în banca familială Cord Blood Center, care este prezentă nu numai în Ungaria, ci și în alte 6 țări europene (Elveția, Austria, Slovacia, Republica Cehă, România și Italia).