Un baiat bolnav de talasemie a primit şansa de a trăi o viaţă normală, in urma realizării cu succes a unui transplant cu celule stem provenite din sangele placentar recoltat la nasterea surorii sale.
În momentul în care cel de-al doilea copil al soţilor Liews avea doar câteva luni, aceştia au constatat că baiatul lor avea dificultati de crestere. La început nu au dat importanţă acestui aspect însă, la vârsta de un an, micuţul Liew Y.T. a fost diagnosticat cu beta talasemie majoră. Din acel moment, el a fost supus unor transfuzii regulate de sânge (1- 2 unitati de sange/saptamana) , deoarece în corpul lui se producea o cantitate foarte mică de hemoglobină.
Ca si în cazul altor părinţi aflaţi în aceeaşi situaţie disperata, Thanya şi soţul ei au apelat la medicina alternativă şi la alte tratamente pentru a-şi salva copilul, însă fără nici un rezultat. “Băiatul scăzuse foarte mult în greutate si avea icter scleral” a spus Thanya. Apoi, a adăugat: “Era mereu agitat şi temperamental. Nu se putea concentra la şcoală şi eram adesea chemaţi de către director din acest motiv. ”Liew Y.T acum in varsta de 12 ani isi aminteste “Oboseam foarte usor, mai ales in timpul orelor de educatie fizica”
Când baiatul avea 10 ani, Thanya a aflat despre posibilitatea recoltării sângelui placentar şi despre posibilitatea utilizarii acestuia ca tratament indeosebi, pentru bolile de sange. In acel moment s-a hotarat să rămână însărcinată, pentru a-i putea salva viaţa baiatului sau. Aceasta decizie a fost luata in ciuda avertismentelor primite din partea medicilor şi a prietenilor sai, privind riscul mare pe care si-l asuma , ca si următorul copil să sufere de aceeaşi boală. Beta talasemia majora este o boala genetică, care apare la unul din patru copii, atunci când ambii părinţi sunt purtători ai acestei boli. In astfel de situatii sfatul genetic preconceptual al parintilor , fiind foarte important.
Thanya şi-a asumat insa riscul, iar nouă luni mai târziu a dat naştere unei fetiţe. La cererea mamei, medicii au recoltat sângele placentar la nastere şi l-au depozitat, iar anul trecut, în urma stabilirii compatibilităţii imunologice dintre fraţi, s-a realizat transplantul de celule stem. Rezultatele posttransplant au fost vizibile. Thanya a declarat că fiul ei se simte mult mai bine acum, performanţele scolare i s-au îmbunătăţit.
În primul an după transplant, a fost necesara administrarea unui tratament imunosupresor, pentru a se evita respingerea noilor celule de către organism. Dar, în prezent, el nu mai necesita nicio medicaţie avand viaţa normală a unui copil de 12 ani.