Ficat uman functional, tri-dimensional creat din celule stem

“Am combinat, pur si simplu, trei tipuri de celule si am descoperit ca acestea s-au organizat, in mod neasteptat, formand “muguri hepatici” tri-dimensionali. Astfel am demonstrat ca transplantul de muguri hepatici poate avea un important potential terapeutic pentru pacientii cu insuficienta hepatica.” a afirmat Takebe in urma cu doar cateva zile pentru BBC News.

Takanori Takebe este seful echipei de cercetare din cadrul Departamentului de Medicina Regenerativa de la Universitatea Yokohama. Echipa lui de cercetare a creat pentru prima data un „mugur” hepatic, cu latimea de circa 4 milimetri, prin combinarea aceluiasi tip de celule umane care dau nastere ficatului in etapa de dezvoltare embrionara.

Inainte de aceasta descoperire, mai multe grupuri de cercetatori au obtinut tesut hepatic din celule stem, insa niciun rezultat nu a fost indeajuns pentru a putea crea un organ functional, cu vase de sange. Astfel, Takebe si colegii sai au venit cu o noua propunere, care ar putea imita stadiile timpurii ale formarii mugurilor hepatici tri-dimensionali. Un element cheie in acest proces este coordonarea si combinarea a trei tipuri de celule stem: hepatice, mezenchimale si endoteliale.

Specialistii sustin ca „celulele stem pluripotente” pot fi inmultite in laborator, ele avand capacitatea de a se transforma in orice tip de celula din corpul uman.

Dupa 4-6 zile de crestere in capsula Petri, mugurii hepatici au fost transplantati in soareci, unde s-au format rapid noi vase de sange, asemenea retelei de artere si vene specifice ficatului adult. Ficatul creat din celule stem a continuat sa creasca timp de doua luni in gazdele in care au fost transplantati. Dar oamenii de stiinta nu s-au oprit doar asupra functionalitatii unui astfel de ficat, ci au transplantat muguri hepatici si in soareci afectati de insuficienta hepatica. Rezultatele au aratat ca soarecii care au primit grefa de muguri hepatici au avut rate de supravietuire mai bune decat cei care au fost tratati prin interventie chirurgicala.

Desi mai e nevoie de cercetari amanuntite inainte ca aceste tehnici sa fie aplicate pacientilor, descoperirea cercetatorilor japonezi este un pas esential in crearea de organe in vitro, care vor putea fi folosite ulterior pentru transplant.

Referinte:

Takanori Takebe et al. “Vascularized and functional human liver from an iPSC-derived organ bud transplant” Nature 2013

http://ca.news.yahoo.com/blogs/geekquinox/scientists-produce-functional-human-livers-stem-cells-170539626.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *