O noua grefa de celule stem salveaza viata unui pacient roman

Cord Blood Center a eliberat o nouă grefă de celule stem, care va fi utilizată pentru un copil în vârstă de 3 ani. Băiețelul suferă de leucemie Burkitt, o boală gravă și rară în Europa. În acest moment, transplantul de celule stem reprezintă singura șansă la supraviețuire a micuțului.

Grefa eliberată recent stă sub semnul unei duble premiere pentru Cord Blood Center. Prima constă în faptul ca va fi utilizată într-un stat al Uniunii Europene, mai exact în Franța, unde părinții români au ales să-l trateze pe copilul lor bolnav. Cea de-a doua premieră o reprezintă însăși boala pentru tratarea căreia este eliberată grefa de celule stem. Leucemia Burkitt este o afecțiune din categoria indicațiilor standard ale unui transplant de celule stem hematoformatoare. Astfel, medicii francezi au considerat că singurul tratament cu potențial de salvare a vieții copilului afectat de această boală este transplantul cu grefă proprie de sânge placentar. Datorită deciziei părinților băiețelului de a recolta celule stem la nașterea acestuia,  micuțului i se va oferi astfel o șansa la viață.

Intreaga activitate de  pregatire si  stocare a  grefei desfasurata de catre CBC Medical respecta normele legislative europene si standardele in domeniul bankingului de sange placentar. In condițiile în care legislația franceză in domeniul transplantului este una extrem de riguroasă, aceasta activitate a fost supusa unei verificări atente, si doar in urma validarii ei,  s-a emis autorizația specială de import a grefei de către Agenția Națională de Securitate a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din Franța.

Severitatea cazului a impus ca organizarea eliberarii si a transportului grefei la spitalul din Franța unde se află micuțul sa se realizeze in regim de urgenta (in mai puțin de 24 de ore de la momentul primirii solicitării oficiale din partea centrului de transplant).

Din momentul solicitării de eliberare a grefei de transplant, Cord Blood Center Medical a fost alături de familie, oferindu-i consultanță de specialitate atat pe parcursul stabilirii diagnosticului cat și a desfășurării tratamentului. Totodata, a fost preluata  comunicarea cu centrul medical imediat dupa stabilirea indicatiei de transplant.

Grefa folosită în cazul copilului din Franța este a doua grefă eliberată de Cord Blood Center în decursul acestui an, prima fiind utilizată în martie 2013 în cazul lui Alex, băiețelul bolnav de paralizie cerebrală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *