O nouă moleculă ce permite multiplicarea celulelor stem din cordonul ombilical

A fost descoperită o nouă moleculă – raportată ca fiind „prima de acest tip” – care permite multiplicarea celulelor stem dintr-o unitate de sânge din cordonul ombilical. Sângele din cordonul ombilical al unui nou născut este considerat a fi o excelentă sursă de celule hematopoietice care pot fi utilizate în transplanturi.

Datorită faptului că sistemul imunitar este încă imatur, celulele recoltate din sângele ombilical au o probabilitate foarte mică de a declanşa complicaţii imunologice de tipul grefă contra gazdă la primitorul unui transplant. De asemenea, spre deosebire de un transplant de maduvă osoasă, donatorul şi primitorul nu trebuie sa aibă compatibilitate imunologică perfectă pentru ca un transplant de celule stem din cordonul ombilical să aibă succes.

Transplanturile cu celule stem sunt de obicei o opţiune bună pentru pacienţii primitori copii, pentru pacienţii adulţi existând posibilitatea unei limitări a utilizării ca urmare a numărului insuficient de celule stem conţinut de grefă. Însă, prin noua moleculă identificată, oamenii de stiinţă speră că va fi posibilă multiplicarea celulelor stem în culturi, cu obţinerea unui număr suficient de celule stem pentru a putea trata un adult. Astfel pacienţi adulţi diagnosticaţi cu leucemii, limfoame sau alte boli de sânge vor putea beneficia de o nouă şansă în lupta cu boala. Noua moleculă a fost identificată de către cercetătorii de la Institutul de Cercetare în Imunologie şi Cancer (IRIC) de la Universitatea de Montreal în Canada şi a fost numită UM171, în onoarea Universităţii.

Cercetătorii susţin că molecula UM171 are potenţialul de a multiplica de până la 10 ori numărul de celule disponibile pentru un transplant de sânge ombilical, cu reducerea riscului apariţiei de complicaţii. Echipa de cercetători condusă de medicul hematolog Guy Sauvageau de la Maisonneuve-Rosemont Hospital, şi-a propus să iniţieze în decembrie 2014 un prim studiu clinic care să evalueze asocierea moleculei UM171 cu noul tip de bioreactor dezvoltat pentru culturi de celule stem, în cooperare cu Universitatea din Toronto. Unităţile de celule stem din sângele ombilical vor fi pregatite în Centrul de Excelenţă pentru Terapie Celulară din Maisonneuve-Rosemont Hospital şi vor fi distribuite în cadrul acestui prim studiu Canadian pacienţilor din Montreal, Quebec şi Vancouver.

Se estimează că primele rezultate concrete vor fi disponibile în Decembrie 2015. Importanţa acestei noi descoperiri rezidă în faptul că în timp, rezultatele clinice concludente ar putea revoluţiona tratamentul leucemiei şi a altor boli de sânge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *