Oamenii de stiinta au reusit sa creeze piele artificiala cu ajutorul celulelor stem ombilicale

Medicina regenerativa se concentrează in prezent pe  identificarea posibilităților de înlocuire sau regenerare cu ajutorul celulelor stem a țesuturilor și organelor afectate. Cercetarea intensivă și numărul mare de studii clinice desfasurate in lumea înreaga ofera noi speranțe pacienților care sufera de diferite afectiuni. O descoperire importanta a fost făcută recent de către oamenii de știință spanioli care au reușit să creeze piele artificiala din celule stem provenite din cordonul ombilical. Aceasta descoperire stiintifica reprezinta o speranta uriasa pentru victimele care au suferit arsuri grave.

Oamenii de stiinta spanioli din cadrul Universitatii din Granada au reușit pentru prima dată să crească piele artificială din celule stem provenite din cordonul ombilical. Aceasta descoperire științifică importantă va face posibilă utilizarea pielii artificiale pentru un numar mare de pacienti cu arsuri, datorita disponibilitatii grefelor de piele artificiala care poate fi obtinuta in laborator, stocata în bănci de țesuturi și pusa la dispoziție imediat atunci când este necesar.

Problema actuală cu care se confrunta majoritatea pacientilor cu arsuri este perioada relativ indelungata (cateva saptamani) necesara obtinerii pieii artificiale folosind  portiuni din pielea sanatoasa.

Arsurile, accidentele de masina, caderile sau alte rani fac parte din cel mai frecvent tip de traume. „Crearea acestui nou tip de piele cu ajutorul celulelor stem, care pot fi stocate într-o bancă de țesuturi, înseamnă că acesta poate fi utilizat imediat ce leziunile sunt cauzate, ceea ce ar reduce timpul de aplicare a pielii artificiale cu mai multe săptămâni”, explică Antonio Campos, profesor de histologie la Universitatea din Granada și unul dintre autorii studiului.

http://www.robaid.com/bionics/growing-artificial-skin-using-umbilical-cord-stem-cells.htm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *