Poate COVID-19 trece de la mamă la bebeluș în perioada sarcinii?

Informațiile prezentate în acest articol au fost de actualitate la data de 25 martie 2020, având ca surse articolele link-uite la final.

Un studiul clinic sugerează că nu au apărut infecții fetale intrauterine ca urmare a infecției mamei cu virusul SARS-CoV-2 în timpul unei etape târzii a sarcinii, lichidul amniotic, sângele din cordonul ombilical, probele de exudat faringian recoltat după naștere și laptele matern fiind negative pentru COVID-19. 1.

De asemenea, nu există dovezi că virusul poate fi transmis la copilul în curs de dezvoltare în timpul sarcinii. 2.

Studiul clinic realizat în orașul chinez Wuhan în perioada 20.01 – 31.01.2020, care a inclus 9 femei însărcinate diagnosticate cu COVID-19, a concluzionat că în prezent nu există dovezi de transmitere a virusului la bebeluș.3,4,5

Cu toate acestea, oamenii de știință sunt de acord că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a se asigura că bariera placentară nu permite transmiterea transplacentară a COVID-19 de la mama la făt, în perioada sarcinii.

Constatările lor sunt în conformitate cu ceea ce a fost observat în SARS, care are o secvență similară cu virusul SARS-CoV-2. Studiile anterioare nu au evidențiat infecții cu SARS perinatale în rândul sugarilor născuți de mame care au dezvoltat infecția cu SARS în timpul sarcinii. 6.

Coronavirusul poate fi transferat prin transplant de celule stem hematopoietice?

În general, virusurile respiratorii nu sunt cunoscute a fi transmise prin implantare, transplant, infuzie, sau transferul de celule umane, țesuturi, sau produse celulare sau pe bază de țesut. Potențialul de transmitere a COVID-19 prin modalitățile antemenționate este necunoscut în acest moment. Nu au fost raportate cazuri de transmitere a COVID-19 prin intermediul acestor produse. 2.

Agenția Națională de Transplant din România a emis pe 16 martie 2020 următorul comunicat: „Având în vedere faptul că la nivel mondial activitatea de transplant nu a fost sistată, în contextul pandemiei cu COVID 19, recomandăm centrelor acreditate pentru activitatea de transplant să efectueze procedurile de transplant în continuare, atât timp cât raportul risc-beneficiu al transplantului, evaluat de şeful centrului de transplant, este în favoarea pacientului.
Totodată se vor respecta toate normele si dispoziţiile impuse de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă în prevenirea infectării pacienţilor şi cadrelor medicale cu Coronavirusul SARS-CoV-2.
În acest sens, recomandăm efectuarea testelor aferente, atât donatorului, cât şi receptorului, dacă se încadrează în definiţia de caz privind COVID 19.”

Food and Drug Administration (FDA) din SUA continuă să raporteze că nu au existat cazuri confirmate sau suspectate de transmitere a COVID-19 prin transfuzie până în prezent. Același lucru a fost raportat și în cazul celorlalte două coronavirusuri care au apărut în ultimele două decenii (SARS și MERS-CoV). 8.

Food and Drug Administration (FDA) continuă să colaboreze îndeaproape cu Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și cu alte agenții federale și internaționale pentru a monitoriza evoluția pandemiei SARS-CoV-2 care a fost identificat pentru prima dată în Wuhan, provincia Hubei, China. 2.

„Ce mă fac?”

Mesajul la nivel global este unul care încurajează la calm. Recomandările Ministerului Sănătății rămân aceleași: stați în casă, evitați contactul cu alte persoane, respectați cu strictețe regulile de igienă personală etc.

Recomandări privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19) pot fi citite pe această pagină.

De asemenea, pe 23 martie 2020 a fost lansată platforma cemafac.ro, un ghid simplu și practic bazat pe scenarii posibile prin care populația României poate trece.

Pe platforma cemafac.ro veți găsi și un chestionar de evaluare simptome pentru a identifica gradul de risc propriu și pașii următori, în funcție de starea de sănătate și de acțiunile întreprinse în ultima perioadă.

Cord Blood Center va continua să monitorizeze situația COVID-19 și să furnizeze actualizări oficiale. Știri oficiale despre situația din România pot fi urmărite pe platforma stirioficiale.ro.

Surse informații:

  1. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30360-3/fulltext
  2. https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/guidelines/coronavirus-pregnancy/covid-19-virus-infection-and-pregnancy/
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673620303603
  4. https://www.preprints.org/manuscript/202002.0373/v1
  5. http://tp.amegroups.com/article/view/35919/28274
  6. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30360-3/fulltext
  7. https://www.fda.gov/vaccines-blood-biologics/safety-availability-biologics/important-information-human-cell-tissue-or-cellular-or-tissue-based-product-hctp-establishments
  8. http://www.aabb.org/advocacy/regulatorygovernment/Pages/Statement-on-Coronavirus-and-Blood-Donation.aspx

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *