Pot celulele stem autologe ajuta copiii cu autism?

Celulele stem din sangele placentar – speranta pentru copiii cu autism

Cercetatorii americani au primit unda verde in directia initierii unui studiu clinic inovativ care sa determine daca celulele stem din grefa autologa de sange placentar pot ajuta la tratarea autismului. Anuntul in legatura cu aceast studiu a fost facut de catre Dr. Michael Chez, director de neurologie pediatrica la Institutul Sutter Neuroscience din California.

Observand ca terapia cu celule stem a avut efecte pozitive in cazul unui baietel cu paralizie cerebrala, Dr. Chez a avut ideea sa trateze autismul cu celule stem din sangele ombilical.

”Ceea ce cautam noi sunt cazuri in care nu exista o clara legatura genetica” a explicat Dr. Chez, „pacienti in cazul carora presupunem ca au existat factori nedeterminati care au cauzat schimbari in caracteristicile bolii”. „Cu alte cuvinte, pacientii selectati pentru acest studiu nu vor prezenta markeri genetici pentru afectiunea la care facem referire. Aceasta inseamna ca factorii care au determinat boala au fost altii: mediul sau expunerea la o infectie”. „Ceea ce dorim noi sa analizam este daca, in cazul acestor pacineti, se obtin rezultate benefice in urma administrarii intravenoase a unitatii de sange ombilical”, a explicat Dr. Chez.

Autismul este o afectiune care inflenteaza dezvoltarea abilitatilor sociale si de comunicare – in forma usoara sau extrema. Se poate manifesta in primii 3 ani de viata ai copilului si afecteaza 10-20 de copii din 10.000 (cu o incidenta de 3 ori mai mare la baieti decat la fete). In 2012, numarul copiilor diagnosticati cu autism a fost mai mare decat numarul copiilor bolnavi de SIDA, diabet sau cancer.

Tuturor pacientilor implicati in studiu li se va administra, intravenos, unitatea proprie de celule stem. Totusi, copiii vor fi impartiti in doua grupuri: primului grup selectat aleator din numarul total de pacienti,  i se va administra intravenos unitatea de sange placentar,  in timp ce pacientilor din cel de-al doilea grup, li se va injecta o solutie salina cu caracteristici aproape identice cu cele ale grefei reale , avand insa efect placebo.

Ambele grupuri vor fi evaluate pe durata a 6 luni, apoi, grupele vor fi schimbate intre ele, astfel incat sa se poata aprecia corect potentialul efect terapeutic al sangelui ombilical, versus efectul placebo.

In prima etapa, studiul va cuprinde un grup de 30 de copii carora li se vor administra propriile celule stem. Pacinetii sunt selectati cu atentie asa incat patologia pe care o prezinta sa nu fi putut fi influentata si de alti factori cum ar fi sindromul fragil X, un atac cerebral sau nasterea prematura. Faptul ca, in cadrul acestui studiu, se vor utiliza propriile celule stem va conferi cercetarii mai multa siguranta. In plus, celulele stem din sangele ombilical sunt tinere si neexpuse factorilor de mediu cum ar fi virusi sau substante chimice care le-ar putea afecta structura sau functiile. Mai mult, folosind propriile celule stem, se exclude din start riscul de respingere a acestora de catre organism.

Initierea acestui studiu care isi propune sa identifice noi abordari terapeutice pentru o boala fara tratament pana in acest moment, aduce noi speranta in cazul a mii de familii.

Linkuri:
http://www.examiner.com/article/cord-blood-stem-cells-being-tested-for-potential-treatment-of-autism
http://www.foxnews.com/health/2012/10/24/clinical-trial-attempts-to-cure-autism-with-cord-blood/

10 Comments
  1. Răspunde
    Mădălina Marin

    Bună ziua ! Am două fetițe diferență între ele de 1 an. Cea mică in vârstă de 9 ani are autism. La naşterea primei fetite în Spital am donat celulele stam . Acuma dacă le-aş care pt.fetiță cea mica cu autism le-aş putea obține pt.un transplant? Ar fii bune pt.ea daca sunt sala sora ei . Grupele lor sanguine nu coincid . Cea mare are A II iar cea mica cu autism are 0 l .Va mulțumesc !

    • Răspunde
      Adrian Bot

      Buna ziua,
      Cazul dumneavoastra va fi preluat de specialistii Departamentului Medical Cord Blood Center. In acest sens, va rugam sa ne transmiteti datele dumneavoastra si mai multe detalii la adresa de e-mail: office@cordcenter.ro.

  2. Răspunde
    Camelia

    Bună ziua ma numesc camelia și am un băiețel cu autism. Nu am preleuat celule stem la naștere. Și am auzit ca se poate cumpăra. Pentru un tratament în China sa în Polonia cu cine pot sa iau legătura. Va mulțumesc.

    • Răspunde
      Adrian Bot

      Buna ziua. Tratamentul pentru autism cu celule stem nu este unul standardizat. De altfel, indicatia de transplant este stabilita de catre medicul specialist.
      Multumim! Ganduri bune!

  3. Răspunde
    Morariu

    Bună ziua. Ma numesc Anda și am o fetita de 10 ani care nu vorbește, are musculatura de la obraji și limba atrofiat. Ar ajuta un transplant de celule stern? Va mulțumesc!

    • Răspunde
      Adrian Bot

      Buna ziua! Indicatia de transplant (tipul de transplant, tipul de celule stem, cantitatea etc) este stabilita doar de catre un medic specialist. Daca doriti mai multe detalii ne puteti scrie pe office@cordcenter.ro. Ganduri bune!

  4. Răspunde
    Nedelcu mihai

    Buna seara.Sant tatăl unui băiețel de 8 ani diagnosticat cu autism.Nu am recoltat celule stem la nastere,se pot cumpara?se mai pot lua de la mama?unde se poate face un consult in acest sens?

    • Răspunde
      Adrian Bot

      In prezent sunt in desfasurare doar trialuri clinice pentru autism folosind celule stem proprii (autolog) recoltate la nastere.
      De altfel, indicatia de transplant este stabilita de catre medicul specialist.
      Daca doriti mai multe detalii ne puteti scrie pe office@cordcenter.ro.
      Ganduri bune!

  5. Răspunde
    Maria

    Bună ziua!ma numesc Maria mama unui băietel de 6ani diagnosticat cu spectru autist.
    Nu am recoltat celulele stem la nastere, se pot cumpara?se poate face un consult in acest sens,adica se mai pot lua cumva de la mama?

    • Răspunde
      Adrian Bot

      Buna ziua! Unitatile stocate de catre Cord Blood Center apartin parintilor care ne-au ales serviciile, nu sunt comercializate. Utilizarea acestor celule se face doar la indicatia medicului specialist.
      In cazul tulburarilor din spectrul autist, utilizarea celulelor stem din sangele ombilical sau placenta se face momentan doar in cadrul unor studii clinice (nu este un tratament standardizat).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *