Primul transplant cu celule stem recoltate la naștere din cordonul ombilical a avut loc în 1988. Povestea este foarte fascinantă și emoționantă, arătând, în același timp, cât de importantă este colaborarea din domeniul medical pentru progres.
Micuțul Matthew Farrow, în vârstă de doar 5 ani, suferea de anemia Fanconi și insuficiență medulară. Această boală genetică este asociată cu o multitudine de probleme medicale.
În acea vreme, șansele de supraviețuire ale unui pacient suferind de anemia Fanconi erau reduse, mai ales în lipsa unui transplant de măduvă de la un donator compatibil. Din păcate pentru Matthew, niciuna dintre rudele sale nu avea un grad de compatibilitate HLA necesar.
Joanne Kurtzberg și Hal Broxmeyer
Întreaga poveste este relatată de către dr. Joanne Kurtzberg – unul dintre cele mai cunoscute nume în ceea ce privește utilizarea celulelor stem recoltate la naștere din cordonul ombilical.
Dr. Hal Broxmeyer a fost mentorul lui Kurtzberg în perioada rezidențiatului, fiind considerat unul dintre pionerii banking-ului de celule stem.
Găsirea unui donator compatibil
Mama lui Matthew a rămas însărcinată cu un al doilea copil, moment în care echipa de medici condusă de dr. Broxmeyer a realizat că aceasta ar putea fi salvarea – un transplant alogen folosind celulele stem recoltate la naștere de la al doilea copil.
Două criterii foarte importante trebuiau să fie îndeplinite simultan pentru ca utilizarea celulelor stem din cordonul ombilical să fie fezabilă: bebelușui să nu sufere la rândul său de Anemia Fanconi și gradul de compatibilitate HLA cu Matthew să fie de 100%.
Prin intermediul unei amiocenteze, medicii au putut confirma cele două criterii antemenționate încă din perioada prenatală. La naștere au recoltat sângele de cordon ombilical, după care l-au procesat și l-au stocat în condiții de criogenie.
De la New York la Paris
Transplantul propriu-zis nu a fost efectuat de către dr. Kurtzberg sau dr. Broxmeyer, ci de către un expert în transplantul pentru tratarea anemiei Fanconi, dr. Eliane Gluckman, de la L’Hospital St. Louis din Paris.
A fost nevoie ca Matthew să fie transportat în Paris, costurile fiind acoperite printr-o inițiativă caritabilă, pe parcursul a șase luni – timp în care echipa de medici a așteptat ca surioara băiatului să crească, pentru a putea fi un donator compatibil de măduvă osoasă, în cazul în care celulele stem recoltate la naștere nu ar fi funcționat.
Matthew a fost pregătit pentru transplant cu doze precise de chimioterapie și iradiere limfoidă totală – pentru a distruge toate celulele bolnave din măduvă.
Apoi dr. Broxmeyer a transportat personal grefa de transplant din New York la Paris – pe un scaun de avion dumnealui și pe cel alăturat dry shipper-ul cu azot lichid.
În octombrie 1988, transplantul a avut loc. Deși Matthew a dezvoltat o reacție de perfuzie (infusion reaction), 19 zile mai târziu a avut loc grefarea cu succes, micuțul fiind tratat de afecțiunea necruțătoare.
În prezent, Matthew duce o viață normală
Eforturile acestor medici au pus bazele dezvoltării de noi tratamente, ceea ce se traduce prin șanse în plus la o viață normală – așa cum s-a întâmplat și în cazul lui Matthew.
În încheiere, dr. Kurtzberg prezice că utilizarea – autologă sau alogenică – în domeniul medicinei regenerative, a celulelor stem recoltate la naștere, va deveni în următoarea decadă probabil cel mai important progres terapeutic.
Programul de recoltare direcționată
Pentru situații asemănătoare celei de mai sus, Cord Blood Center a pregătit un program special, numit iCBC.
Concret, prin programul iCBC, recoltarea, procesarea și depozitarea sângelui ombilical se realizează în condiții de gratuitate. Află detalii.