Primul transplant autolog de sange placentar efectuat intr-un caz de leucemie acuta limfoblastica

In conditiile administrarii noilor scheme terapeutice de citostatice, prognosticul copiilor cu Leucemie acuta limfoblastica s-a imbunatatit considerabil. Chiar si in aceasta situatie aparitia recidivei la nivelul sistemului nervos central, considerat alaturi de testicule “un  satuar pentru celulele leucemice”, constituie o provocare terapeutica pentru medici, obligand la adoptarea unei noi abordari terapeutice. Recidivele la nivelul sistemului nervos central reprezinta un risc crescut si pentru recidive la nivel medular, necesitand o chimioterapie mai intensiva sau transplant de celule stem hemetopoietice.

In articolul publicat in 2007 in “Pediatrics Journal“ este prezentat cazul unei fetite in varsta de 3 ani, diagnosticata cu leucemie acuta limfoblastica si care la 10 luni de chimioterapie prezinta recidiva izolata la nivelul SNC. Se stabileste indicatia de efectuare a unui transplant de celule stem hematopoietice.

In conditiile in care era disponibila grefa autologa de sange placentar recoltata la nasterea fetitei, pregatita prin procesarea integrala a sangelui, iar evaluarea citogenetica a celulelor a exclus prezenta modificarilor preleucemice, s-a decis efectuarea transplantului.

La 3 ani dupa efectuarea transplantului autolog de sange placentar, pacienta este in continuare in remisiune.
Mai multe detalii http://pediatrics.aappublications.org/cgi/reprint/119/1/e296.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *