Recoltarea și stocarea placentei la naștere – acces la tratamentele viitorului

Peste 85 de boli sunt tratate astăzi cu terapii bazate pe celule stem, cu rezultate extraordinare ȋn diferite tipuri de cancer, leucemie, AVC și autism. Până ȋn 2030, specialiștii estimează că acest număr va fi de ordinul sutelor, iar pentru tratarea unor boli precum diabet, Parkinson sau Alzheimer vor fi folosite celulele stem din placentă.

„Placenta este noua vedetă a medicinei. În momentul de față, în ceea ce privește celulele regăsite în sângele și țesutul cordonului ombilical, tratamentul cu ajutorul acestora este aprobat atât de FDA, cât și de Agenția Europeană a Medicamentului. 

Am tratat, cu ajutorul transplantului de celule stem hematopoietice, pacienți disperați, fără șanse de recuperare, din toată lumea, care sufereau de paralizie cerebrală, autism, accident vascular cerebral și alte boli, ȋn cei 3 ani și jumătate alături de Cord Blood Center Health. În ultimii 10 ani, au fost derulate peste 1.700 de studii ce vizează terapiile pe bază de sânge placentar și se estimează că, în următorii 8-10 ani, din ce în ce mai multe astfel de terapii vor putea fi accesibile pacienților”, a declarat Prof. Dr. Nils H. Thoennissen, unul dintre cei mai renumiți specialiști internaționali în cancer, boli cronice degenerative și medicină regenerativă.

“Placenta este mult mai mare și prezintă cea mai variată gamă de celule, care sunt și cele mai tinere, astfel își mențin calitatea și se dezvoltă cel mai bine. Totodată, celulele de la nivelul placentei nu prezintă markeri imunologici și pot fi folosite în tratarea bolilor autoimune, a căror incidență crește la nivel mondial, de la an la an. Placenta nu este despre utilizarea acesteia azi, ci în viitor, când va putea fi folosită în tratarea a sute de boli”, a spus Dominica Valent Rafaiova, genetician molecular și consultant medical al Cord Blood Center Group.

“Întrebările pe care le primesc cel mai des, de la pacienții mei, sunt: Ce recoltam, când recoltăm și cum recoltăm?

Recoltăm toate țesuturile perinatale, imediat după naștere, indiferent de particularitățile nașterii. Recoltarea se face la spital, indiferent că este public sau privat, de către medicul ginecolog. Procesul este rapid, durează doar câteva minute și nu prezintă riscuri pentru mamă sau copil.

E important de menționat că, aceste țesuturi, ȋn lipsa recoltării, sunt considerate deșeuri biologice și se vor arunca”, a explicat Dr. Ioan Boleac, medic primar Obstetrică-Ginecologie.

“Peste 80.000 de familii au ales serviciile Cord Blood Center, ȋn cei 16 ani de când suntem ȋn România, și ne dorim să ajungem la cât mai mulți viitori părinți. Tocmai de aceea, venim cu cea mai bună ofertă din piață la recoltarea placentei. Pachetul nostru cel mai complex, Red Diamond, costă acum 5.990 de lei, iar taxa anuală de stocare este de 990 de lei”, a declarat Vlad Lucaciu, Head of Sales Cord Blood Center România.

Cord Blood Center este prima și cea mai mare bancă de celule stem din România. Cu peste 20 de ani de experiență la nivel de grup, compania este prezentă în 8 țări europene și se numără printre liderii acestui segment de piață. Cord Blood Center România a înregistrat o cifră de afaceri de trei milioane de euro, ȋn 2021.

“Imediat cum kit-ul ajunge ȋn laborator, componentele sunt procesate și stocate separat. Urmează ciclul de criogenare, ce presupune răcirea controlată și treptată, timp de 80 de minute, de la 4 la -196 de grade Celsius. Atâta timp cât vor fi menținute la o temperatură constantă, celulele nu ȋși vor pierde proprietățile și vor aștepta în starea de criogenare și zeci de ani pentru a ne salva viața”, a completat Lavinia Tarba, medic șef laboratoare Cord Blood Center Romania.

Grupul Cord Blood Center a fost ȋnființat ȋn urmă cu peste două decenii, ȋn Slovacia, și este prezent ȋn opt țări europene. Ȋn România, este prima și cea mai mare bancă de celule stem, deschisă ȋn 2005, cu peste 80.000 de clienți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *