Sangele placentar – o potentiala sursa de sanatate pentru copilasii cu fibroza chistica

Un grup de cercetatori de la Universitatea din Melbourne, aflat sub conducerea prof. Bob Williamson, este pe punctul unei mari descoperiri in gasirea unui nou tratament impotriva fibrozei chistice. La initiativa Asociatiei de Fibroza Chistica, in ultimii 4 ani au avut loc recoltari de sange placentar la nasterea unor copilasi cu frati afectati de fibroza chistica. Aceasta initiativa a avut loc in Australia si Noua Zeelanda.

Prof. Bob Williamson este de parere ca „sangele placentar este e resursa pretioasa, plina de celule stem de diferite feluri. S-a demonstrat deja ca acestea se pot diferentia in celule nervoase sau epiteliale, celule din ficat; in prezent ele reprezinta o speranta reala pentru pacientii cu fibroza chistica, ceea ce ne da posibilitatea sa spunem ca ele se pot diferentia si in celule din plamani. Se stie deja ca sangele din cordonul ombilical este sigur si eficient in tratarea leucemiei si a cancerelor la copii si speram ca celulele stem din sangele placentar sa poate ajuta la regenerarea plamanilor afectati de fibroza chistica.”

Profesorul Williamson a evidentiat ca aceasta descoperire va mai putea intarzia cativa ani; cu toate acestea, chiar in aceste faze timpurii exista semne pozitive ale proiectului, deoarece celulele stem din sangele placentar in conditii de cultura au exprimat proteine specifice celulelor din plamani. Mai mult, conducatorul studiului considera ca anumiti copii cu fibroza chistica sunt norocosi, deoarece la nasterea lor au fost recoltate celule stem din sangele placentar, aceste grefe putand fi foarte pretioase atunci cand rezultatele studiului vor fi validate.

Fibroza chistica este una din cele mai raspandite boli monogenice recesive si este provocata de mutatii genetice ce determina ingrosarea secretiilor si afectarea funcției sistemului bronhopulmonar, sistemului digestiv, reproductiv si a altor organe. In populatia europeana fibroza chistica are o incidenta de aproximativ 1/2.500 nou-nascuti.

Studiul in detalii aici: http://www.cfww.org/docs/pub/edition13/09-stem_cell_therapy_for_cf.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *