trial clinic multiplicare celule stem lab

Studiu clinic: Multiplicarea celulelor stem recoltate la naștere permite utilizarea acestora chiar și la vârste adulte

Concluziile unui studiu clinic recent încheiat oferă speranță pentru suferinzii de afecțiuni hematologice cu risc ridicat.

În cazul a 94% dintre pacienții adulți suferind de afecțiuni hematologice maligne, cărora li s-a administrat o grefă de sânge ombilical (recoltată la naștere) multiplicată ex-vivo, grefarea s-a efectuat cu success după doar 6  săptămâni.

Studiul se desfășoară la Duke University în Statele Unite și este condus de către Dr. Mitchell E. Horwitz. La acest studiu au participat 36 de adulți diagnosticati cu afecțiuni hematologice maligne, transplanturile fiind efectuate în 11 locații diferite.

Recoltarea la naștere a sângelui de cordon ombilical a fost considerată mereu o sursă importantă de celule stem hematopoietice. Deși grefele obținute pe această cale au avut rezultate promițătoare în cazul transplantării la copii, utilizarea unei astfel de grefe la un adult a fost desconsiderată din cauza numărului insuficient de celule stem.

Acest studiu clinic a căutat să testeze siguranța si fezabilitatea transplantării unei grefe de celule stem obținute prin procesarea sângelui de cordon ombilical (recoltat la naștere), multiplicate ex-vivo.

Potrivit concluziilor acestui studiu, celulele stem obținute prin multiplicarea ex-vivo a celulelor stem dintr-o singură grefă de sânge ombilical recoltat la naștere au fost suficiente pentru transplantarea pacienților incluși în studiu, la 94% dintre aceștia având loc grefarea cu succes după doar șase săptămâni.

Pe scurt, acest studiu demonstrează ipoteza medicilor care susțin că oricât de mic ar fi numărul de celule stem dintr-o grefă, aceasta se va dovedi folositoare în cazul în care există o indicație de transplant, datorită posibilității multiplicării celulelor stem hematopoietice în laborator.

Surse: https://ascopubs.org/doi/full/10.1200/JCO.18.00053
https://www.upi.com/Health_News/2018/12/05/New-stem-cell-treatment-uses-umbilical-cord-blood-for-bone-marrow-patients/4151544038558/?ur3=1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *