Tesutul placentar – o potentiala sursa terapeutica pentru afectiunile hepatice

Celulele stem din tesutul placentar pot fi rezolvarea la problemele legate de donarea de hepatocite. In prezent numarul mic de donatori de hepatocite si ficat constituie o problema cu care se confrunta pacientii care au nevoie de transplant de ficat. De asemenea, celulele stem mezenchimale pot deveni o sursa terapeutica pentru boli hepatice grave si pot da nastere unor noi moduri de abordare in medicina regenerativa, in testele de toxicitate si in dezvoltarea unor noi medicamente.

De curand au fost publicate rezultatele unui studiu care a avut ca scop evaluarea unei noi metode de obtinere a hepatocitelor din gelatina Wharton, care este componenta principala a sangelui placentar.

Acest studiu a demonstrat ca celulele stem pot fi un instrument promitator in medicina celulara datorita proprietatii uimitoare a acestora de a se reinnoi si de a de diferentia in tipuri variate de celule. Pe baza rezultatelor studiului, autorii au propus un nou protocol, in doi pasi, pentru a crea hepatocite functionale din celule stem mezenchimale derivate din gelatina Wharton (WJ-MSCs). Cercetatorii au optat pentru aceasta resursa deoarece studiile preclinice au demonstrat ca WJ-MSCs pot imbunatati functiile hepatice, creste rata de supravietuire si scade fibroza hepatica.

Concluziile cercetatorilor au confirmat inducerea diferentierii celulelor mezenchimale din gelatina Wharton, in conditii de hipoxie,  catre formarea celulelor din ficat, astfel incat acest protocol simplu are un mare potential de aplicabilitate clinica.

Sursa: Patcharee P. & Wilairat L. “Developing a New Two-Step Protocol to Generate Functional Hepatocytes from Wharton’s Jelly-Derived Mesenchymal Stem Cells under Hypoxic Condition” Stem Cells International Volume 2013

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *