Transplantul autolog cu celule stem utilizat in tratamentul impotriva limfomului SNC

Recidivarea limfomului sistemului nervos central (SNC) este o complicatie serioasa a limfoamelor agresive. Sub tratament conventional, prognozele la pacientii care inregistreaza o recidiva a limfomului SNC nu sunt foarte bune. Speranta in aceste cazuri rezida in tratamentul cu doze mari de chimioterapie, care utilizeaza celule stem autologe ca suport in tratamentul cu chimioterapie.

Acest gen de tratament s-a dovedit a fi promitator in studiile clinice cu pacienti cu limfom primar al SNC, atragand astfel atentia cercetatorilor pentru utilizarea lui si in cazul pacientilor cu limfom secundar.
Publicarea unui studiu condus de Bromberg si echipa sa de cercetare prezinta sperante mari pentru pacientii cu limfom secundar. Acestia au publicat analiza retrospectiva realizata pe 92 de pacienti cu limfom secundar al SNC, un studiu menit sa evalueze eficienta transplantului autolog de celule stem la acesti pacienti, fapt pentru care participantii la studiu au primit tratamente diferite. Rezultatele studiului clinic arata ca pacientii tratati cu doze mari de chimioterapie si care au primit transfuzie de celule stem autologe au inregistrat rezultate mai favorabile decat cei care au primit tratament mai putin intensiv.
Autorii studiului au concluzionat ca sunt necesare mai multe studii cu privire la acest tip de tratament inainte de a fi definitivat, insa rezultatele studiului sunt promitatoare dat fiind faptul ca pacientii care au primit transplant autolog de celule stem au inregistrat rezultate mai bune ale tratamentului fata de cei care au primit tratament conventional.

Sursa: Jeremy S. Abramson „High-dose chemotherapy and autologous stem cell transplantation for secondary central nervous system lymphoma: many are called, but few are chosen.“ Haematologica. 2013 May;98(5):662-4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *