Utilizarea sangelui placentar pentru vindecarea arsurilor

In ultimii ani celulele stem din sangele placentar au devenit o sursa indispensabila in tratamentul bolilor de sange. In tot acest timp a fost demonstrat experimental si potentialul acestor celule de a se diferentia in celule epiteliale sau neurale, fiind considerate o resursa atat accesibila cat si foarte valoroasa in tratamentul unor afectiuni insotite de vatamari termice si/sau mecanice la nivelul pielii.

O propunere in acest sens vine din partea unor autori de la New Jersey Medical School, care afirma ca transplantul de grefa de sange placentar poate imbunatati recuperarea functionala la pacientii cu arsuri, rani sau traumatism cerebral. Aceasta posibilitate reprezinta o importanta sursa pentru medicina militara.

Arsurile, ranile si traumatismele cerebrale sunt afectiuni comune soldatilor aflati in zone de lupta, acestea ducand de multe ori la complicatii majore. Transplantul de sange placentar poate accelera vindecarea ranii sau a arsurii si, in acelasi timp, poate imbunatati regenerarea tesutului neural si functiile cerebrale, in concluzie imbunatatind calitatea vietii pacientului.

Sursa: publications.amsus.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *