Vaccinarea împotriva Covid-19 în timpul sarcinii. Ce spun studiile și experții

Sarcina este o perioadă excepțională și delicată în viața fiecărei femei și de aceea facem totul pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului nostru. În timpul sarcinii, viitorii părinți și gravida în special primesc diverse recomandări, sfaturi și interdicții. Printre acestea se regăsește, mai nou, și vaccinarea împotriva Covid-19 în timpul sarcinii, aspect care vă poate proteja atât pe dumneavoastră, cât și pe copilul dumneavoastră de complicații grave.

Pe lângă vaccinul antigripal și vaccinul combinat împotriva pertussis, tetanos și altele, anumiți experți recomandă astăzi și vaccinarea împotriva Covid-19 pentru viitoarele mame sau pentru femeile care planuiesc să rămână însărcinate[1],[2].

Vaccinarea în timpul sarcinii… Da sau nu?

Experții din cadrul mai multor organizații profesionale recunoscute (OMS, CDC, JCVI, ACOG, MHRA) recomandă și susțin vaccinarea în timpul sarcinii. Cu toate acestea, este important ca medicul dumneavoastră să vă evalueze starea individuală înainte de a primi vaccinul împotriva Covid-19:

  • starea de sănătate,
  • risc de expunere (probabilitate de infecție),
  • bolile pentru care sunteți tratată,
  • vârsta și alți factori.

Dacă rămâneți gravidă după ce ați primit prima doză de vaccin, aveți mai multe opțiuni. De exemplu, puteți face rapelul la data programată sau îl puteți amâna pentru mai târziu (în timpul celui de-al doilea trimestru)[3].

Beneficiile vaccinării anti-Covid-19 în timpul sarcinii

Vaccinarea împotriva Covid-19 generează o mare probabilitate ca riscurile asociate bolii în timpul sarcinii să fie reduse (riscuri precum complicații, naștere prematură, ruptură prematură a sacului amniotic etc). După vaccinarea împotriva Covid-19 apare un răspuns imun puternic în organism, care are loc fără riscul asociat bolii în sine.

Mai mult, conform studiilor realizate până în prezent, anticorpii se pot transmite prin placentă la copil (sau prin laptele matern)[4].

Ce vaccin să alegeți

Scopul vaccinării împotriva Covid-19 este de a determina un răspuns imun (de apărare), astfel încât corpul să poată dezvolta anticorpi împotriva Sars-Cov-2. Prin urmare, vaccinarea în timpul sarcinii ar trebui să fie standard. Aceasta înseamnă că toate vaccinurile aprobate până acum sunt la fel de potrivite, deși cea mai mare experiență în vaccinarea femeilor însărcinate este cu vaccinuri ARNm (Comirnaty (Pfizer) sau Spikevax (Moderna)) – care nu conțin viruși atenuați sau inactivați.

Mai mult, vaccinul Cominarty (Pfizer) a primit autorizare definitvă din partea FDA, nemaifiind considerat unul experimental[5].  

Vaccinarea și inseminarea artificială

Vaccinarea împotriva Covid-19 este indicată chiar dacă ați avut sau intenționați să faceți o inseminare artificială. Nu este necesar un interval de timp specific între fertilizare și vaccinare. Cu toate acestea, este recomandat să aveți cel puțin câteva zile între procedurile de vaccinare și inseminare artificială pentru a distinge răspunsul la vaccin de procedura în sine[6].

În prezent, învățăm să trăim cu virusul Covid-19, dar există deja studii și un registru de date compilat din rezultatele a peste 130.000 de femei însărcinate vaccinate. Constatările sugerează că nu există dovezi care să excludă vaccinarea în cazul gravidelor. Dimpotrivă, este foarte probabil ca vaccinarea să fie mai sigură atât pentru mamă, cât și pentru copil, în comparație cu trecerea prin Covid-19[7],[8].

Femeile însărcinate pot fi, de asemenea, interesate dacă anticorpii au ajuns la copiii lor prin placentă. Când se recoltează țesuturi perinatale – sânge din cordonul ombilical, țesut din cordonul ombilical și placentă, este posibil să se testeze sângele din cordonul ombilical pentru prezența anticorpilor specifici, fie după trecerea prin Covid-19, fie după vaccinare. În acest fel, este posibil să se determine dacă vaccinarea în timpul sarcinii a asigurat protecție parțială pentru bebeluș după naștere, fără a fi necesară recoltarea invazivă de sânge de la nou-născut.

Surse:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/recommendations/pregnancy.html

https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/coronavirus-covid-19-pregnancy-and-womens-health/covid-19-vaccines-and-pregnancy/covid-19-vaccines-pregnancy-and-breastfeeding/

https://www.acog.org/news/news-releases/2021/07/acog-smfm-recommend-covid-19-vaccination-for-pregnant-individuals

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa2104983

https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2782047

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *