gholamreza-bahoush-hemato-onkolog-aplastickou-anemiou

Valoarea unei decizii : șansa la viață pentru Carain!

Băiețelul  în vârstă de 6 ani reprezintă cel de-al 12 lea caz de transplant cu grefa proprie de sânge placentar pentru anemie aplastică. Disponibilitatea grefei proprii de sânge placentar a fost considerată de medicul curant ca „o lumină în întuneric” în condițiile în care cu toate că s-a căutat un donator compatibil acesta nu a fost găsit. La 1 lună după transplant rezultatele analizelor au revenit la normal.

Anemia aplastică  este o insuficiență a măduvei osoase, caracterizată  prin producerea unui  număr redus de celule roșii (hematii) dar și prin diminuarea numărului de leucocite și trombocite. Aceasta  spre deosebire de formele obișnuite de anemie în care este afectat doar numărul de hematii.

Carain, băiețelul în vârstă de 6 ani a fost diagnosticat  cu o formă severă de anemie aplastică, singura lui șansă de tratament curativ fiind reprezentată de efectuarea unui transplant de celule stem hematoformatoare. Indicația de primă intenție era efectuarea unui transplant alogeneic de măduvă osoasă de la un donator înrudit sau neînrudit compatibil. În cazul lui însă,  nu s-a identificat un astfel de donator, singura lui șansă la viață fiind reprezentată de utilizarea grefei proprii de sânge placentar.

În decizia sa dr. Gholamreza Bahoush, specialistul hematooncolog care l-a tratat  pe Carain  a luat în considerare și faptul că “o preocupare comună, în orice transplant este boala de rejet a grefei, dar din moment ce, în cazul lui Carain,  grefa era autologă (proprie), această potențială barieră se excludea în mod automat”.

Cu toate că  alți oncologi au crezut  că probabilitatea de succes era foarte scăzut și că restabilirea funcției măduvei osoase  era cu  totul imposibilă, după 6 luni, grefarea a reușit, oferind mai  multă speranță cu privire la succesul global al transplantului , care era considerat odată ca fără speranță „, a afirmat  dr. Gholamreza Bahoush,.

La 3 săptămâni după transplant nivelul trombocitelor a revenit la valori normale, acesta fiind un aspect crucial pentru evoluția favorabilă a unui pacient post transplant , iar la 4 săptămâni  toate rezultatele  testelor erau în limite normale.

Dr. Speranța Arciudean
Director medical Grupul Cord Blood Center

Sursa: mehrnews.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *