Viață salvată prin folosirea unei unități de sânge ombilical criogenate de 11 ani!

Una din întrebările esențiale  asociate bankingului de sânge cordonal este cât timp pot fi păstrate unitățile de celule stem și progenitoare sub formă criogenată  și încă să fie viabile atunci când sunt decriogenate?

Hal E. Broxmeyer, unul dintre cei mai titrați cercetători în domeniu bankingului de sange cordonal confirma în articolul publicat în 2011 păstrarea viabilității și a capacității de repopulare a măduvei osoase pentru unități criogenate 23,5 ani. Acestea reprezentau cele mai vechi  unități de sânge cordonal conservate sub formă criogenată. Într-un articol recent cercetătorul menționa că în 2-3 ani va repeta testările pentru unități de sânge cordonal stocate 30 de ani, insă pe baza experienței acumulate până în prezent în laborator cel mai probabil unitățile de sânge cordonal pot fi stocate pentru mai multe decenii și să reprezinte o sursă de celule stem cu potențial de utilizare pentru transplant.

Ca o confirmare a acestui aspect dr. Pablo Rubinstein a menționat utilizarea terapeutică unei grefe criogenate de 14 ani și recent, a fost publicat cazul unei paciente cu boală mieloproliferativă tratată cu succes prin transplantarea unei unități de sânge cordonal criogenate de 11 ani.

Ca un corolar Wang Ruifeng, cercetător la Universitatea Sichuan  afirma „Atât timp cât unitatea de sânge cordonal nu intră într-un proces repetitiv de criogenare  și decriogenare, termenul său de valabilitate este nelimitat.”
„Teoretic, dupa sute de ani de stocare, încă poate fi activată și folosită”

Dr. Speranța Arciudean
Director medical Grupul Cord Blood Center

Surse:

• Broxmeyer HE, Lee M-R, Hangoc G, et al. “Hematopoietic stem/progenitor cells, generation of induced pluripotent stem cells, and isolation of endothelial progenitors from 21- to 23.5-year cryopreserved cord blood”. Blood. 2011;117(18):4773-4777. doi:10.1182/blood-2011-01-330514.

• Broxmeyer HE. “How Long Can Cord Blood Be Stored?” Newsletter September 2014

“Frozen for 11 years, umbilical cord blood saves life” www.ecns.cn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *