Celule stem nastere prematura

Recoltarea de sânge ombilical la prematuri

Sângele ombilical este o sursă validată clinic pentru transplantul de celule stem hematopoietice.

Studiile preclinice și clinice efectuate în ultimii ani au prefigurat o nouă perspectivă de utilizare terapeutică pentru afecțiuni cerebrale dobândite perinatal.

Prematurii reprezintă una din categoriile de copii care ar putea beneficia de terapia celulară, prevalența Paraliziei cerebrale fiind cuprinsă între 35 până la 79,5 /1000 copii născuți între 28 și 31 de săptămâni de gestație1.

Din acestă perspectivă, posibilitatea recoltării de sânge ombilical la prematuri este cu atât mai importantă.

În cadrul studiului inițiat de dr. Jessica Sun și prof. Joanne Kurtzberg, au fost recoltate 101 probe de sânge ombilical în cursul a 93 de nașteri premature. Datele asociate nașterilor din sarcini multiple au fost excluse din analiză, în cazul în care s-a recoltat mai mult de o probă (n=7). Vârsta medie a sarciniilor a fost de 31 săptămâni de gestație (cu limite cuprinse între 23-33 săptămâni de gestație)  și greutatea medie a nou născuților de 1,595 g (limite cuprinse între 510 – 3710 g). În timp ce niciun copil nu a prezentat hemoculturi pozitive, 10 unități de sânge ombilical au fost identificate cu hemoculturi pozitive.

Valoarea medie a numărului total de celule nucleate (TNCC) a fost de 13,2 x 10e7/kg corp (cu limite cuprinse între 0,9 -154 x 10e7/kg corp).

După cum era preconizat volumul de sânge recoltat și TNCC au avut valori mai mici comparativ cu nașterile la termen. Însă, în timp ce concentrația medie a celulelor formatoare de colonii a fost mai redusă pentru nașterile premature, concentrația de celule CD34+ și celule ALDH br a fost semnificativ mai crescută comparativ cu nașterile la termen. Aceasta sugerează că progenitorii celulari ai liniei hematoformatoare pot fi mobilizați în număr mare încă precoce în timpul sarcinii.

Concluzia acestui studiu este că recoltarea sângelui ombilical la prematuri nu numai că este fezabilă  dar și permite obținerea unor concentrații celulare utilizabile ca terapie celulară pentru leziuni cerebrale perinatale.

Dr. Speranța Arciudean

Surse

  1. http://www.cdc.gov/ncbddd/cp/data.html#references
  2. http://www.ajog.org/article/S0002-9378(15)01879-7/pdf

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *