Celulele stem hematopoietice utilizate in producerea de globule rosii la scara larga

Intotdeauna a existat o dificultate constanta in obtinerea unei cantitati suficiente de componente sanguine, inclusiv globule rosii (eritrocite). Acest fapt este cu atat mai important cu cat transfuziile de globule rosii pot face diferenta intre viata si moarte in situatii precum sangerari masive. Din acest motiv se fac eforturi majore in gasirea unor alternative la obisnuitele actiuni de donare de sange, care reprezinta o sursa limitata de globule rosii.

Majoritatea utilizarilor de celule stem in medicina se bazeaza pe capacitatea acestora de a se diferentia in diferite celule specializate. In mod particular, celulele stem hematopoietice din sangele placentar se pot transforma in orice tip de celula de sange.

Incubarea celulelor stem hematopoietice in cultura lichida, suplimentate de molecule atent selectionate duce la diferentiere si la productia la scara larga de eritrocite. Cu toate acestea, acestor celule le lipsesc, de obicei, anumite proprietati importante ale globulelor rosii mature. Pentru a acoperi acest deficit, un grup de cercetatori din China a incubat celulele stem impreuna cu un alt tip de celule izolate din ficat. Celulele din ficat ajuta in procesul de maturizare a eritrocitelor in asa fel incat sa se atinga o crestere mai mare de 10⁹ ori de globule rosii mature. Astfel, s-a dovedit ca aceste celule au proprietatea de a conduce oxigenul, spre deosebire de globulele rosii.

Sistemul propus de cercetatorii chinezi ofera o baza promitatoare pentru producerea de eritrocite ce vor putea fi folosite in viitor in transfuziile salvatoare de vieti.

Sursa: http://www.hindawi.com/journals/bmri/2013/807863/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *