Transplant

Transplantul de tesuturi si de organe este una din formele de varf ale practicii medicale contemporane.
Transplantul de celule stem se clasifica in autolog si alogen.

Transplantul de celule stem este procedura medicala prin care celulele stem afectate in urma unei boli sunt inlocuite cu celule stem sanatoase.

Acesta se realizeaza sub forma unei perfuzii de celule stem sanatoase in organismul pacientului. De obicei, se apeleaza la transplantul de celule stem daca maduva osoasa nu produce suficiente celule stem sanatoase pentru a sustine functionarea normala a organismului.

In functie de provenienta grefei, exista mai multe tipuri de transplanturi de celule stem, si anume:

  • transplant de celule stem autolog – in care sunt infuzate celule proprii organismului
  • transplant de celule stem alogenic – cu celule stem de la un donator. In functie de provenienta grefei, acesta poate fi inrudit sau neinrudit.

Pentru frati avand aceiasi parinti exista cea mai mare probabilitate de compatibilitate imunologica apreciata la 25%, pentru parinti sau restul rudelor este mult mai mica.

In general, medicii apeleaza la transplantul de celule stem in cazul anumitor afectiuni precum:

  • Anumite tipuri de cancer, precum leucemia; dozele mari de chimioterapie si radiatiile folosite in tratarea anumitor tipuri de cancere pot cauza daune majore sau chiar distruge maduva osoasa a pacientilor. Un transplant de celule stem in aceste cazuri este necesar pentru a inlocui celulele stem distruse cu unele sanatoase.
  • Boli de sange severe, precum thalasemie, anemie aplastica sau anemie cu celule falciforme. In cazul acestor boli transplantul de celule stem ajuta la poducerea de globule rosii sanatoase.
  • Anumite boli cu deficiente imune, care impiedica organismul sa produca globule albe, fara care pacientii pot suferi infectii grave. Un transplant de celule stem in acest caz ajuta la inlocuirea si producerea de globule albe.

Conform informatiilor furnizate de „The Leukemia and Lymphoma Society”, leucemiile (27.5 %), cancerele de sistem nervos central – creier si maduva spinarii (17.4 %) si limfoamele Hodgkin (7.2 %) sau NonHodgkin (6.6 %) sunt cele mai obisnuite forme de cancer care apar la copiii cu varste intre 0 si 19 ani. Cat despre Romania, statisticile arata ca exista circa:

  • 1.500 de copii bolnavi de leucemie
  • 3.500 de pacienti care suferă de boala Hodgkin
  • Peste 300 de copii cu betatalasemie majoră.

Pentru cei mai multi dintre acestia, transplantul de celule stem reprezinta cea mai buna, daca nu singura, speranta de tratament.

Transplantul de celule stem in tratamentul impotriva cancerului

La pacientii care sufera de anumite tipuri de cancer, de obicei tratamentul consta in doze foarte mari de chimioterapie, insotite adesea de terapie cu radiatii, pentru a distruge celulele canceroase. Insa acestea distrug si celulele stem din maduva osoasa. Imediat dupa tratamentul impotriva cancerului, celulele stem sunt administrate pentru a le inlocui pe cele distruse. Acestea sunt administrate intravenos, la fel ca o transfuzie de sange, fiind un procedeu nedureros. In timp, aceste celule stem sanatoase colonizeaza locul dorit din maduva osoasa si incep sa creasca, formand celule sanguine sanatoase. Acest procedeu poarta numele de grefare.

Asa cum am putut vedea mai sus, acesta poate fi tratat atat prin transplant autolog, cat si prin transplant alogenic cu celule stem de la un donator compatibil. Este cazul unui baietel de doi ani din China, care a fost tratat de leucemie acuta mieloida cu ajutorul celulelor stem recoltate din sangele placentar al fratelui sau mai mic. Testele aprofundate au identificat un grad de compatibilitate foarte ridicat, de 25 – 30%.

Transplantul de celule stem folosit in tratamentul impotriva HIV

Un baiat in varsta de 12 de ani diagnosticat cu HIV (transmis ereditar) si leucemie acuta limfoblastica (dobandita uterior) a beneficiat de transplant cu celule stem din sangele cordonului ombilical la Universitatea din Minnesota. Astfel primavara anului 2013 marcheaza primul caz in care sangele din cordonul ombilical a fost administrat cu intentia de a trata persoanele infectate cu HIV. Pentru mai multe informatii privind cazul baiatului tratat cu celule stem, accesati aceasta pagina.

Rate de supravietuire imbunatatite la pacientii tratati prin transplant de celule stem

Conform unui studiu publicat in Journal of Clinical Oncology, ratele de supravietuire in randul pacientilor care au beneficiat de transplant de celule stem de la donatori au crescut semnificativ. Autorii studiului atribuie aceasta rata de imbunatatire unor factori precum avansurile in domeniul tipizarii HLA, si in general progresului tehnologic in domeniul celulelor stem din ultimii ani.

Studiul a analizat rezultatele inregistrate la peste 38.000 de pacienti diagnosticati cu diferite tipuri de cancer de sange sau alte boli severe pe o perioada de 12 ani – acoperind astfel o proportie de circa 70 – 90 procente din totalul transplanturilor de celule stem de la donatori inruditi sau neinruditi din SUA. La 100 de zile dupa ce a avut loc transplantul s-a remarcat o imbunatatire remarcabila la pacientii cu leucemie mieloida care au primit grefa de la donatori inruditi (de la 85% la 94%) si de la donatori neinruditi (de la 63% la 86%). Aceleasi rezultate au fost remarcate si pentru pacientii ce sufereau de leucemie limfoblastica si sindrom mielodisplazic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *