Ce este placenta?

Placenta este un organ complex și vital pentru dezvoltarea și creșterea armonioasă a embrionului și fătului, formarea sa începând încă din săptămâna a 2-a de sarcină. Rolul activ esențial, pe care placenta îl are în promovarea și menținerea imunotoleranței organismului matern față de făt, un organism diferit din punct de vedere genetic față de al mamei, constituie cel de-al doilea potențial avantaj asociat celulelor din componența placentei.

Studiile medicale efectuate pe parcursul ultimilor 50 de ani au demonstrat potențialul terapeutic al acestui țesut și după naștere.

Întreaga placentă este o sursă valoroasă de diferite tipuri de celule stem și poate fi valorificată în două moduri:

  • Recoltare de sânge de la nivelul placentei – acest produs biologic conține celule stem hematopoietice care au indicație standard de tratament în cazul a zeci de boli grave. În plus, aceste celule sunt utilizate și în domeniul medicinei regenerative. Prin recoltarea acestui sânge de la nivelul placentei, împreună cu recoltarea sângelui de cordon ombilical se obține o cantitate suficientă de celule stem hematopoietice care să permită utilizări multiple,
  • Recoltarea întregului țesut placentar – placenta este sursă de celule stem hematopoietice,  mezenchimale, trofoblastice și epiteliale.[1] Studiile medicale aflate în derulare se concentrează pe potențialul terapeutic al acestor celule în domeniul medicinei regenerative.

Avantajele celulelor derivate din țesutul placentar sunt potențialul mare de diferențiere într-o multitudine de celule, disponibilitatea lor, recoltarea lipsită de riscuri și șansele reduse de contaminare virală.

De ce să recoltați placenta la naștere?

  • Prin recoltarea și stocarea placentei împreună cu sângele ombilical și țesutul de cordon ombilical, copilul dumneavoastră va avea depozitată cea mai complexă varietate de celule care poate fi obținută la naștere, având astfel o gamă vastă de utilizări în tratamentul diferitelor afecțiuni,
  • Celulele din placentă sunt utilizate în terapii celulare, tratamente regenerative pentru țesuturi și organe afectate, bioinginerie tisulară,[2]
  • În urma procesării se obțin numeroase unități stocate ca sursă de diferite tipuri de celule, ceea ce permite utilizări multiple.

Progresul tehnologic din prezent permite ca țesutul placentar împreună cu sângele ombilical și țesutul ombilical să fie recoltate în siguranță și stocate timp de decenii, păstrând potențialul terapeutic pentru utilizarea în viitor.

Utilizări medicale ale țesutului placentar

Proprietăți unice ale celulelor din placentă

Celule stem hematopoietice

Sângele placentar din venele placentei și din țesutul propriu-zis este bogat în celule stem hematopoietice din care sunt derivate toate tipurile de celule sangvine.

Transplantul cu celule stem hematopoietice are deja indicație standard în tratarea a zeci de boli grave, precum cele hematologice și oncologice, anumite tipuri de leucemii, limfoame, anumite tipuri de cancer, deficiente imune sau metabolice.

Celule stem mezenchimale

Celulele stem mezenchimale se pot diferenția într-o multitudine de celule care stau la baza formării țesuturilor precum oase, cartilagii, tendoane, mușchi, nervi și celule hepatice. În plus, acest tip de celule deține proprietăți imunomodulatoare și antiinflamatoare care ajută la tratarea bolilor cronice inflamatoare și autoimune.

Utilizări posibile a celulelor mezenchimale din placentă:

  • Terapii celulare autologe,
  • Tratamente regenerative ale țesuturilor și organelor,
  • Bioinginerie tisulară.

Celule endoteliale progenitoare

Progenitorii endoteliali au capacitatea de a ajuta la formarea de noi vase de sânge și de a repara celulele sangvine. Aceste celule pot trata leziunile cauzate de afecțiuni precum accidentul vascular cerebral, infarct miocardic, boala arterială periferică etc.[3]

Cord Blood Center vă oferă posibilitatea de a recolta la naștere inclusiv toată placenta, împreună cu sângele ombilical și țesutul de cordon ombilical. Probele vor fi procesate și stocate în România.

Află detalii despre pachetul Red Diamond

Ești interesată să afli mai multe detalii? Contactează-ne la numărul de telefon 0364 710 206 în zilele lucrătoare între orele: 9.00-17.30. Înregistrează-te online aici.