6 lucruri despre tratamentul cu celule stem pe care e bine sa le stii

In Romania exista in acest moment doua tabere antagonice cu privire la tratamentul cu celule stem:  pe de o parte sunt cei care nu cunosc detalii despre bolile tratate cu celule stem si pe de alta parte sunt cei care considera ca celulele stem sunt un panaceu universal, care pot trata orice boala, oricat de grava. 
Ei bine, ca pionier in domeniu, Cord Blood Center doreste sa faca lumina privind acest subiect atat de controversat si sa aducem informatii sustinute de studii clinice si tratamente cu celule stem efectuate cu succes pana la aceasta ora. Consideram ca este foarte important ca inainte de la lua decizia de a recolta celule stem la nasterea copilului tau, sa cunosti aceste informatii :

1. Existe diferite tipuri de celule stem, fiecare cu importanta sa in bolile tratate cu celule stem

Celulele stem sunt de doua tipuri:

  • Hematopoietice – responsabile de formarea celulelor din sange: leucocite, hematii si trombocite.
  • Mezenchimale – acestea dau nastere altor categorii de celule:  celule cartilaginoase ; osoase, musculare; interstitiale; grasoase ; tegumentare, nervoase, etc).

Tocmai prin faptul ca acestea se diferentiaza in celule de diferite feluri, si bolile tratate cu cele doua tipuri de celule stem difera, astfel:

  • tratamentul cu celule stem hematopoietice este esential intr-o paleta larga de circa 80 de boli hematologice (de sange), ereditare si oncologice
  • celulele stem mezenchimale pot trata boli precum ciroza, diabet zaharat de tip 1, fracturi osoase, scleroza multipla, accident vascular cerebral, arsuri severe etc.

2. Peste 35.000 de transplanturi de Celule Stem Hematopoietice au fost inregistrate in Europa in 2011

In ultimii ani, datorita studiilor clinice, importanta acordata tratamentului cu celule stem a crescut foarte mult, atat in SUA, cat si in Europa. Astfel, doar la nivel european au fost realizate peste 35.000 de transplanturi, bolile ce pot fi tratate cu celule stem hematopoietice variind de la leucemie, thalasemie, siclemie pana la afectiuni ale maduvei osoase, boli metabolice ereditare.

3. In 1988 a avut loc primul transplant cu celule stem din sange ombilical

Prima boala tratata cu celule stem a fost o forma severa de anemie, numita anemia Fanconi, in urma cu 25 ani. Tratamentul cu celule stem s-a dovedit util in cazul copilului care traieste si este sanatos in prezent. De atunci au fost realizate o multime de studii clinice privind eficienta si siguranta tratamentului cu celule stem pentru o gama larga de boli.

4. Pentru a putea fi folosite in tratamente clinice, celulele stem trebuie sa actioneze intr-un anumit fel

In cazul tratamentelor cu celule stem, acestea trebuie ca, o data transplantate in corp, sa se integreze si sa se diferentieze pentru a da nastere unor celule noi si sanatoase in functie de zona in care au fost infuzate. Spre exemplu, pentru boli neurologice tratate cu celule stem, acestea vor trebui sa se diferentieze in tipuri specifice de neuroni si mai mult, vor trebui sa stie cu ce tipuri de neuroni sa se conecteze, o data implantate.

5. Pentru a putea fi considerata sigura, terapia cu celule stem trebuie sa treaca printr-un proces lung de studii

Stiinta, in general, este un proces lung si de multe ori anevoios. Pentru a intelege si a analiza o boala este nevoie de o multime de testari clinice. Dar nici atunci procesul nu este complet, deoarece un anumit tratament cu celule stem poate fi eficient la laborator, insa nu destul pentru a-l translata in tratament medical sigur si eficient. O data testate in cazul animalelor in laborator, se trece la testarea eficientei si sigurantei acestor terapii pe oameni, pentru a intelege cat mai bine modul in care acestea functioneaza si evolueaza.

Daca un anumit tratament cu celule stem nu a trecut toate testele de siguranta si eficienta, acesta nu va primi unda verde din partea autoritatilor internationale. In acest moment exista in lume sute de teste clinice, insa deoarece stiinta avanseaza

6. Celulele stem ale bebelusului pot ajuta mama inca din perioada intrauterina

Studiile efectuate in ultimii ani au aratat ca, in timpul sarcinii, apare un schimb de celule intre fat si mama. ADN-ul celulelor fetale pot aparea in sangele matern chiar si la 4-5 saptamani de la momentul conceptiei,  numarul lor crescand in perioada gestatiei si culminand cu momentul nasterii. Celulele fetale au rol de normalizare a sistemului imunitar al mamei si mai mult, cu  participarea la repararea tesuturilor, ceea ce ar putea explica ameliorarea unor boli materne in timpul sarcinii.

Spre exemplu, au existat cateva studii care au indicat faptul ca femeile cu mai multe sarcini prezinta un risc mai scazut pentru a dezvolta cancer cerebral, deoarece se pare ca celulele fetale ar putea contribui la imunoprotectie  impotriva celulelor tumorale.

Astfel este important de retinut, pe langa faptul ca numarul de boli tratate cu celule stem creste constant in ultimii ani, ca acestea sunt o sursa pretioasa de imunoprotectie si pentru mama, inca din perioada sarcinii.

3 Comments
  1. Răspunde
    Petre

    Informatiile sunt incomplete si urmaresc sa sustina recoltarea si conservarea celulelor stem,desi, nu se utilizeaza foarte des in transplant. Cunosc o situatie in care, In cazul unui transplant medular, cantitatea de celule stem recoltata din cordonul ombilical nu a fost suficienta si deci nu a putut salva pacientul.

    • Răspunde
      Adrian Bot

      Buna ziua,
      Acest articol este vechi de cinci ani de zile. Incercam sa publicam informatii noi si complete, de indata ce sunt disponibile.
      Pentru orice intrebare legata de celulele stem ne puteti scrie oricand pe office@cordcenter.ro.
      Va multumim!

    • Răspunde
      Ungureanu

      Sant bune in mersul nesigur si incapacitatea de a scrie citeț și de a vb neclar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *