Pe langa indicatiile standard de utilizare a celulelor stem, in ultimii ani au aparut noi perspective de aplicatii clinice datorita cercetarilor terapiilor bazate pe celule stem. Una din bolile care are putea beneficia deacest gen de tratament in urma studiilor clinice este incontinenta urinara de stres (IUS).
Aceasta afectiune este destul de comuna in randul femeilor, afectand calitatea vietii la circa 1 din 3 femei peste 40 de ani la nivel mondial. Chiar si barbatii pot fi afectati de aceasta boala mai ales in urma unei operatii la prostata. Aceasta consta in pierderea involuntara de urina, care apare in urma eforturilor fizice, inclusiv tuse, stranut, ras si exercitii fizice. Astfel, aceasta forma de incontinenta se poate manifesta si la anumite femei, dupa ce au nascut.
Terapia standard pentru aceasta boala este cea pe cale chirurgicala, implicand insertia unui dispozitiv sintetic. Dar din cauza faptului ca este un material strain pot aparea complicatii intra- sau post-operatorii. Terapia bazata pe celule stem prezinta o optiune alternativa care are ca scop repararea „componentelor” mecanismului de continenta urinara.
O echipa de cercetatori a publicat de curand rezultatele unui studiu pe care l-au condus si care evalueaza siguranta si eficienta injectiilor cu celule stem din sangele cordonului omblical prin uretra, ca tratament impotriva IUS. 39 de femei au participat la acest studiu condus intr-un singur spital, operatia fiind efectuata de acelasi medic. Acestea au fost injectate cu celule stem din sangele cordonului ombilical prin uretra. In timp ce nu s-a observat nicio complicatie post-operatorie, 83% dintre paciente au avut un grad de satisfactie de peste 50% in urma tratamentului, (conform rezultatelor chestionarului de evaluare a satisfactiei pacientului dupa 3 luni de la operatie) si 72,2% dintre acestea au indicat acelasi nivel de satisfactie dupa 12 luni.
Aceste rezultate sugereaza ca injectiile cu celule stem din sangele cordonului ombilical pot reprezenta o alternativa eficienta de terapie pentru femeile afectate de IUS.
Sursa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2877237/